RAKAMAN tular menunjukkan sebuah kereta bernombor pendaftaran tempatan tanpa berselindung mengibarkan bendera kumpulan pengganas LTTE. FOTO IHSAN PEMBACA
Khairul Najib Asarulah Khan
khairul.najib@nstp.com.my


POLIS kini giat mengesan pemandu mengibarkan bendera kumpulan pengganas Harimau Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) yang tular di media sosial sejak beberapa hari lalu.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, hasil semakan terhadap nombor pendaftaran kenderaan itu mendapati ia didaftarkan atas nama seorang lelaki dipercayai tiada kaitan dengan perilaku berkenaan.

“Namun, polis masih dalam siasatan untuk mengenal pasti mereka yang membawa atau berada dalam kenderaan itu,” katanya ketika sidang media di Bukit Aman, hari ini.

Terdahulu, tular video di media sosial mengenai sebuah kereta jenis Honda Accord bernombor pendaftaran tempatan mengibarkan bendera LTTE.

Ia secara langsung mengundang kemarahan warganet yang rata-rata mahukan pihak berkuasa segera mengesan pemandu terbabit.

Ini kerana pelakuan itu secara terang-terangan menunjukkan sokongan terhadap kumpulan pengganas.

Sementara itu, Huzir berkata, pihaknya akan memanggil bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam masa terdekat bagi membantu siasatan berhubung kenyataan berbaur fitnah di akaun Facebook miliknya terhadap Ahli Parlimen DAP Teluk Intan, Nga Kor Ming.

Menurut Huzir, polis akan memanggil Ahli Parlimen Pekan itu dalam minggu ini, namun enggan mengulas tarikh dan masa untuk merakam keterangan pemimpin berkenaan.

“Kita sudah berhubung dengan beliau (Najib). Ada tiga hari lagi, boleh jadi juga kalau Sabtu atau Ahad.

“Keterangannya akan dirakam di Bukit Aman. Selain itu, kita juga akan memanggil Nga Kor Ming untuk memberi keterangan,” katanya ringkas.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 Oktober 2019 @ 2:08 PM