PASAKKAN diri jadi wanita kuat untuk hadapi ‘serangan’ sebaik melangkah dalam industri hiburan.
Najiy Jefri
najiy.jefri@hmetro.com.my


DIsebalik populariti dan kemewahan dilihat pada mata kasar peminat, tiada siapa dapat membaca isi hati pelakon jelita, Mira Filzah yang perlu berhadapan pelbagai cabaran dalam industri hiburan.

Barangkali ada mengatakan inilah harga perlu dibayar apabila menjadi selebriti. Setiap kecaman yang diterima perlu ditelan dan kebal dalam mendepani setiap ujian mendatang.

Bagaimanapun, hati gadis berusia 26 tahun ini tidak boleh menipu apabila ada komen yang dilemparkan netizen mengguris hatinya, namun sabar adalah penawar paling mujarab untuk merawat jiwanya.

Sejak mendaki puncak populariti, Mira tidak terlepas dengan beberapa kontroversi membabitkan individu yang sedang bertakhta di hati dan penampilannya yang dikatakan semakin berani.

“Sudah lama saya pasakkan dalam diri untuk menjadi wanita yang kuat sebaik melangkah kaki dalam industri hiburan.

“Saya tahu apabila berada dalam dunia hiburan ada yang senang, tidak kurang juga yang mencari kelemahan dan kesilapan. Serangan itu berleluasa sejak kebelakangan ini. Mungkin inilah harga yang perlu dibayar apabila menjadi selebriti. Saya cuba untuk tidak terlalu mengambil pusing terutama yang sengaja mahu mencari kelemahan dan ingin melihat saya jatuh.

“Namun sebagai manusia, kadang-kadang emosi kita tidak stabil dan terasa hati dengan setiap kritikan yang dilemparkan tapi saya sedaya upaya cuba berfikiran positif serta bersabar dengan setiap apa yang berlaku,” katanya.

Mira berkata, sebagai wanita bertudung dia masih waras membezakan apa yang baik dan buruk untuk dirinya malah itulah yang ditekankan kedua-dua orang tua.

“Keluarga adalah pemerhati paling dekat. Mereka akan pastikan setiap apa yang saya buat tidak keterlaluan. Saya juga sebaik mungkin akan pastikan imej yang digayakan bersesuaian dengan diri kerana perlu menjaga air muka keluarga.

“Dalam keluarga hanya saya yang terbabit dengan dunia hiburan. Jadi saya perlu menjadi contoh terbaik agar ahli keluarga terus merestui pilihan yang saya buat ini,” katanya.

‘Sampai masa saya akan kahwin’

Menyentuh gerangan lelaki yang bertakhta di hatinya, acap kali pelakon yang terkenal menerusi drama Pujaan Hati Kanda ini menegaskan, dia masih solo dan belum bertemu mana-mana lelaki untuk jadi pasangan hidup.

“Saya tidak pernah meletak sasaran untuk berkahwin. Saya hanya ikut aturan yang ditetapkan. Sampai masanya nanti saya akan berkahwin. Cuma siapa gerangannya saya belum tahu.

“Ibu juga tidak pernah bertanya soal ini. Malah dia lebih menggalakkan saya untuk terus bergiat aktif bekerja selagi masih ada permintaan,” katanya.


MIRA nak jadi pelakon terbaik.

Ditanya adakah benar dakwaan dia dan Remy Ishak mempunyai hubungan istimewa selepas kejayaan bergandingan bersama dalam dua drama bersiri serta filem Sangkar yang baru menemui penonton 29 Ogos lalu, Mira berkata, Remy kawan baiknya dan rakan sesama artis.

“Saya dan Remy hanya berkawan. Tiada apa-apa hubungan istimewa seperti yang diperkatakan. Malah saya pun nak rehat dulu daripada bergandingan dengan Remy kerana bimbang peminat muak melihat gandingan kami.

“Namun, jika ada tawaran dan skrip yang bagus untuk kami disatukan, saya tiada masalah,” katanya.

Nak jadi pelakon terbaik

Selepas kejayaan filem Sangkar, ada yang berpendapat Mira perlu fokus kepada lakonan drama sahaja.

Membalas kenyataan itu, pelakon yang pernah merangkul anugerah Artis Baharu Wanita Popular, Anugerah Bintang Popular BH 2016 itu berkata, dia juga mahu melangkah ke fasa seterusnya seperti pelakon lain.

“Setiap pelakon ada impian yang ingin dicapai dalam hidup. Kita tida boleh berada di satu tahap yang sama kalau nak karier seni terus berkembang.

“Sebagai pelakon, saya kena sentiasa memperbaiki diri dari semasa ke semasa. Mungkin hari ini peminat mahu melihat saya berlakon dalam drama tetapi mana tahu apabila ada filem dan watak yang bagus, mereka mahu saya fokus untuk filem pula,” katanya.

Bagi Mira, sebagai anak seni dia ingin mencabar diri dan tidak akan sesekali mengehadkan dirinya.

“Kalau boleh, saya nak peminat melihat perubahan lakonan saya dari dulu sehingga sekarang. Saya juga idam nak dapat trofi pelakon terbaik. Disebabkan itu, saya kini berusaha keras untuk pastikan lakonan saya memberi impak kepada penonton,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 16 September 2019 @ 5:30 AM