Osman Sapian. FOTO Arkib NSTP
BERNAMA

DATUK Osman Sapian akan menjelaskan tindakannya meletakkan jawatan sebagai Menteri Besar Johor Sabtu ini.

Beliau berkata, penjelasan itu akan dibuat selepas beliau menghadap Sultan Johor Sultan Ibrahim Almarhum Sultan Iskandar.

Bagaimanapun, Osman tidak menerangkan lebih lanjut bagaimana penjelasan itu dilakukan sama ada menerusi sidang media atau kenyataan akhbar.

“Insya-Allah, 13 April ini nanti (buat penjelasan) selepas menghadap DYMM (Sultan Johor),” katanya menerusi aplikasi WhatsApp kepada Bernama.

Beliau diminta menjelaskan adakah keputusan untuk meletak jawatan itu dibuat demi menjaga imej kerajaan Pakatan Harapan (PH) Johor sedia ada atau sebaliknya.

Sebelum ini, terdapat ura-ura mengatakan tempat Osman akan digantikan dengan orang baru berikutan terpalit pelbagai kontroversi ketika mentadbir kerajaan negeri.

Bagaimanapun, hanya semalam khabar angin itu disahkan selepas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan peletakan jawatan Osman bermula Isnin.

Osman, 67, adalah Menteri Besar Johor ke-16 dan dipercayai Menteri Besar Johor paling singkat berkhidmat tidak sampai 11 bulan selepas mengangkat sumpah 12 Mei tahun lalu selepas kemenangan PH pada Pilihan Raya Umum ke-14.

Berita berkaitan

Bakal MB Johor perlu berpengalaman, baik dengan istana

'[UPDATE] MB Johor milik BERSATU - Anwar

'Umum pemangku MB Johor segera

'[UPDATE] Memimpin Johor bukan mudah - Mohamed Khaled

'https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2019/04/442878/update-mb-johor-paling-singkat

'Dia mahu letak jawatan, kami terima' - PM

MB Johor letak jawatan

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 10 April 2019 @ 9:25 PM