BERNAMA

PERDANA Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini dianugerahi ‘Nishan-e-Pakistan’ atau Order of Pakistan, anugerah awam tertinggi negara itu yang disampaikan oleh Presiden Pakistan Dr Arif Alivi.

Anugerah itu diberikan atas sumbangan beliau kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) dan ASEAN.

Majlis penganugerahan itu yang turut dihadiri Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan berlangsung di Istana Presiden Aiwan-e-Sadr dan bermula dengan bacaan ayat-ayat suci al-Quran.

Nishan-e-Pakistan merupakan anugerah awam tertinggi yang diberikan Kerajaan Pakistan untuk perkhidmatan tertinggi kepada negara Pakistan.

Anugerah paling berprestij yang diperkenalkan pada 19 Mac 1957 itu, hanya diberikan kepada penerima di atas merit dan perkhidmatan yang cemerlang kepada negara, komuniti antarabangsa dan hubungan luar negara.


DR Mahathir (kanan) menerima anugerah ‘Nishan-e-Pakistan’ atau Order of Pakistan daripada Dr Arif di Istana Presiden Aiwan-e-Sadr. FOTO Bernama

Selepas acara berkenaan, Dr Mahathir menghadiri majlis jamuan negara yang dihoskan oleh Dr Arif.

Terdahulu, Dr Mahathir mengadakan kunjungan hormat ke atas Presiden itu.

Beliau kini dalam lawatan kerja tiga hari ke Pakistan yang bermula Khamis.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 23 Mac 2019 @ 5:19 PM
DR Mahathir (dua kiri) menerima anugerah ‘Nishan-e-Pakistan’ atau Order of Pakistan daripada Dr Arif di Istana Presiden Aiwan-e-Sadr. Turut hadir Perdana Menteri Pakistan, Imran Khan (kanan). FOTO Bernama