DAYANG bakal membuat persembahan di Istana Budaya. FOTO/NSTP
Noriza Sainal
noriza@hmetro.com.my


Menjadi impian ramai penyanyi terkenal tanah air untuk beraksi di Istana Budaya. Ia bukan saja satu pengiktirafan bahkan pencapaian membanggakan andai jadi kenyataan memandangkan hanya yang terbaik dapat beraksi di pentas berprestij itu.

2019 melakar satu lagi memori indah dalam kembara seni penyanyi bersuara emas, Dayang Nurfaizah apabila berpeluang mengadakan konsert solo buat julung kalinya di premis terkenal itu.

Ketika ditemui pada majlis pelancaran program persembahan Istana Budaya 2019 kelmarin, pemenang Vokal Terbaik Anugerah Juara Lagu (AJL) selama tiga tahun berturut-berturut itu menzahirkan rasa syukur kerana dapat merealisasikan impian itu sempena dua dekad dalam industri.

Menurut Dayang, konsert berskala besar yang diberi nama Dayang Dua Dekad itu akan berlangsung pada 21 Julai nanti.

“Saya memilih Istana Budaya kerana ia pentas konsert yang berprestij dan memiliki kemudian kondusif untuk keselesaan peminat.

“Saya menjanjikan susunan muzik yang berbeza untuk semua lagu bakal dipersembahkan kerana mahukan sesuatu yang segar.

“Namun ia tidaklah sampai menukar melodi asal lagu itu dan identiti nyanyian saya,” katanya.

Dayang mengakui gementar memandangkan konsert itu berskala besar dan pastinya ramai peminat meletakkan harap tinggi terhadap persembahan itu.

“Buat masa ini, saya mungkin akan menyanyikan lagu daripada album sulung dan single terbaru.

“Bagaimanapun, pemilihan belum dibuat. Ia memerlukan penelitian memandangkan saya mahu berikan yang terbaik sebagai hadiah buat peminat Mereka tidak jemu menyokong kerjaya saya selama ini, jadi saya akan buat yang terbaik,” katanya.

Kali terakhir Dayang beraksi dalam konsert berskala besar adalah empat tahun lalu iaitu A Celebration of 15 Years In Music yang berlangsung di Dewan Filharmonik Petronas (DFP) selain sering dilihat dalam beberapa siri konsert duo.

Bercerita lanjut mengenai perancangan 2019, penyanyi yang popular dengan lagu Lelaki Teragung itu berkata dia sedang mengumpul material untuk album terbaru selain fokus melakukan persiapan AJL 33 bersama gandingannya, Hael Husaini.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 10 January 2019 @ 6:00 AM