Aziman Rosdi dan Zulfaizan Mansor dan Syafiq Aznan
sukanteam@nstp.com.my

 

KUALA LUMPUR: Meskipun memiliki kelebihan bagi aksi final kedua Piala AFF 2018,  namun Vietnam jelas kecewa selepas membenarkan Malaysia mengikat kedudukan 2-2 pada aksi final pertama di Stadium Nasional Bukit Jalil.

Bagaimanapun, jurulatih skuad Naga Emas itu, Park Hang Seo mengakui berpuas hati dengan keputusan 2-2 yang dilakar anak buahnya sebagai bekalan untuk aksi kedua di Hanoi, Sabtu ini.

“Pemain beraksi dengan baik dan menunjukkan semangat juang tinggi apabila dapat menjaringkan dua gol pada aksi malam ini.

“Memang saya kecewa dengan dua gol yang dibolosi namun secara keseluruhannya, kami tidak tewas pada perlawanan di tempat lawan.

“Kini saya perlu mempersiapkan pasukan bagi aksi kedua di tempat sendiri,” katanya pada sidang media selepas tamat perlawanan, sebentar tadi.

Pada aksi terbabit, Vietnam memperoleh dua gol pantas dalam tempoh tiga minit menerusi Nguyen Huy Hung pada minit ke-22 dan Pham Duc Huy pada minit ke-25.

Namun, anak buah Tan Cheng Hoe bangkit mengikat kedudukan menerusi tandukan Shahrul Saad (m-36) dan sepakan percuma Safawi Rasid (m-60) sekali gus memberikan peluang kepada Malaysia bagi aksi kedua, Sabtu ini.

 

  • Lagi berita Piala AFF
  •  

    Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 11 Disember 2018 @ 11:24 PM
    PERTAHANAN Vietnam Tran Dinh Trong (tengah) mengawal bola daripada dirampas pemain Malaysia. FOTO/AFP