ZAINUN Muda dari Kampung Sungai Kerak menunjukkan gambar cucunya, Nur Nasarah Mustafa Kamal dan arwah anak lelaki serta menantunya. FOTO STR/AHMAD RABIUL ZULKIFLI
Ahmad Rabiul Zulkifli
cnews@nstp.com.my


“SAYA merayu pulangkan semula cucu ke pangkuan kerana hati ini terlalu merinduinya dan berhasrat untuk menjaganya sementara masih hidup,” kata Zainun Muda, 66, dari Kampung Sungai Kerak, Marang, Kuala Terengganu.

Warga emas itu terpisah dengan cucunya, Nur Nasarah Mustafa Kamal, empat tahun, selepas dua tahun kematian menantunya iaitu ibu kepada Nur Nasarah, Norhida Ayu Rosli, 33, pada 2015 kerana penyakit sawan.

“Selepas dua tahun saya membesarkan Nur Nasarah bersama bapanya (Mustafa Kamal Mat Dalim, 33), hak penjagaan cucu itu diberikan kepada ibu saudaranya berikutan Mustafa mengalami sakit misteri sekali gus terpisah dengan cucu.

“Sekarang cucu sudah berusia empat tahun dan kali terakhir saya menemuinya pada Mac lalu di Pejabat Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Marang.

“Lebih setahun saya berjuang untuk mendapatkan hak penjagaan ke atas cucu, namun pihak berkenaan hanya berjanji memberikan hak itu kepada saya. Tetapi, sehingga sekarang ia masih belum ditepati,” katanya.

Zainun mendakwa, anak bongsunya iaitu Mustafa Kamal meninggal pada Disember 2017 kerana mengalami sesak nafas dan kini dia terpaksa tinggal berseorangan di rumahnya.

“Saya kerap menziarahi pusara anak dan menantu bagi melepaskan rasa rindu. Sejak kehilangan anak, hidup saya semakin sunyi justeru saya memerlukan cucu untuk menghiburkan hati dan merawat kerinduan pada anak,” katanya yang menerima bantuan bulanan JKM sebanyak RM350 sebulan.

Tambahnya, dia masih terkilan kerana arwah anaknya tidak sempat menemui Nur Nasarah sebelum meninggal dunia.

“Arwah sangat teringin menemui anaknya namun kerana pelbagai alasan arwah tidak sempat berjumpa dengan anaknya sendiri, malah arwah sempat berpesan kepada saya supaya berjuang mendapatkan semula hak penjagaan ke atas cucu.

“Saya sudah tua tetapi masih mampu menjaga cucu kerana sebelum ini pernah diberi tanggungjawab untuk menjaga cucu oleh arwah ibunya tetapi dipisahkan kerana alasan yang tidak munasabah.

“Berilah saya peluang untuk mencurah kasih sayang pada cucu sendiri sementara masih hidup, sekiranya saya sudah tidak berupaya kerana faktor usia atau sakit, mereka boleh mengambilnya semula,” katanya.

Menurutnya, kasih sayang terhadap cucunya itu tidak pernah padam dan selagi berupaya dia akan terus berjuang untuk mendapatkan hak ke atas penjagaan cucunya itu.

“Biarpun saya terpaksa berulang alik ke pejabat JKM untuk meraih simpati, saya akan berbuat demikian untuk memastikan hasrat saya tercapai seterusnya menunaikan permintaan arwah anak supaya menjaga cucu itu,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 4 Mei 2018 @ 11:18 AM
Skip this ad x