LAPORAN portal berita Harian Metro, sebelum ini.
Raja Noraina Raja Rahim dan Mohd Khidir Zakaria
am@hmetro.com.my


DISEKSA ala komando. Itu penderitaan dilalui Nur Aina Nabihah Muhammad Abdullah, 9, apabila mangsa dipercayai diperlakukan seolah-olah rekrut komando yang sebenar oleh bapa kandungnya.

Kanak-kanak malang terbabit dipercayai dipaksa melakukan tekan tubi, berguling, ‘sit up’ dan ketuk ketampi sebagai denda.

Mangsa turut dipukul, ditampar, disepak, dipijak kepala dan badan serta ditendang oleh bapa kandungnya berusia 35 tahun yang juga anggota tentera di sebuah kem di Port Dickson.

Semua itu dilakukan suspek dipercayai hanya kerana anak perempuannya itu tidak membaca doa tidur, kesilapan ketika mengaji al-Quran dan tidak mendengar arahannya.

Ketua Polis Daerah Port Dickson Superintendan Zainudin Ahmad berkata, pihaknya masih menjalankan siasatan lanjut terhadap suspek yang disyaki mendera mangsa sehingga mengakibatkan kematian.

Ditanya mengenai perbuatan kejam itu, beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut kerana siasatan sedang dilakukan.

Pada Jumaat lalu, polis merampas kerusi dan tali pinggang dipercayai digunakan suspek untuk memukul Nur Aina sehingga meninggal dunia.

Selain itu, polis turut merampas satu botol air kononnya mengandungi air jampi yang digunakan suspek untuk ‘mengubati’ mangsa kerana degil dan tidak mendengar kata.

Sementara itu, seorang jiran yang enggan dikenali berkata, ibu tiri mangsa pernah memberitahu suaminya ada membawa mangsa pulang ke Perak untuk berubat pada Disember lalu.

Menurutnya, dia tidak mengetahui mengenai air jampi itu dan terkejut apabila membaca laporan di akhbar.

“Sikap bapa mangsa ketika berada di luar rumah sangat berbeza kerana dia sangat peramah dan baik. Namun, dia jarang ke surau berhampiran sebaliknya memaksa anaknya mengikut jiran ke surau.

“Apa yang dikesalkan apabila netizen tidak berhenti menyalahkan jiran sedangkan kami pernah bertanya mangsa mengenai lebam di mukanya tetapi mangsa memberitahu terjatuh. Lelaki (bapa mangsa) itu juga memberitahu dia tidak pernah mencederakan anaknya,” katanya.

Berita berkaitan

[UPDATE] Bukan sebab air jampi

Air jampi untuk Aina

'Nur Aina, kau sentiasa dirindui...'

'Aina takut dengan bapanya'

[UPDATE] Anggota tentera, isteri direman [METROTV]

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 5 Februari 2018 @ 4:26 PM