Fasha Sandha bersama Zulkifli tiba di mahkamah ketika sebutan kes permohonan injuksi dan komital yang diselesaikan secara baik di antara dia dengan Jejai di Mahkamah Syariah Jalan Duta. FOTO Nur Adibah Ahmad Izam
Nor Azura Abdul Jalil
zura_jalil@hmetro.com.my


TANDA tanya mengenai status bergambar di laman Instagram Fasha Sandha dan bekas suaminya, Rizal Ashram Ramli yang membayangkan mereka 'berdamai' akhirnya terjawab di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Lumpur hari ini apabila kedua-duanya bersetuju menyelesaikan konflik dan pertikaian mereka selepas bercerai secara baik.

Pada prosiding di hadapan Hakim Syarie Muhammad Abdul Karim Wahab, Fasha atau nama sebenarnya Nur Fasha Sandha Hassan, 33, menarik balik perintah injuksi yang difailkan terhadap Rizal atau Jejai, 41, yang didakwa mengganggu pelakon drama Lara Aishah itu pada Mac lalu.

Sementara itu, prosiding dalam kamar di hadapan Hakim Syarie Nasir Abdul Aziz pula, Jejai bertindak menarik balik kes komital terhadap bekas isterinya itu berhubung hak lawatan anak dan beberapa kenyataan dikeluarkan Fasha kepada umum berkaitan hal keluarganya.

Mereka juga bersetuju untuk mematuhi semua perintah asal mahkamah yang dipersetujui selepas bercerai pada 20 Januari tahun lalu.

Kesemua penyelesaian itu direkodkan oleh mahkamah.

Ketika ditemui di luar mahkamah, Fasha yang berjubah dan bertudung hitam enggan mengulas lanjut mengenai prosiding itu dan hanya meminta pihak media merujuk statusnya di Instagram.

Bagaimanapun dalam satu kenyataan bersama yang diedarkan kepada media, Fasha dan Jejai memberitahu penyelesaian secara baik itu dibuat demi masa depan dua anak mereka.

“Alhamdulillah, Tuhan berikan petunjuk serta hidayah-Nya, jalan-jalan kebaikan di antara kami, supaya dapat mencapai penyelesaian demi untuk masa depan anak-anak.

“Kami amat bersyukur dengan anugerah ini,” katanya mereka menerusi kenyataan itu.

Fasha diwakili peguam syarie, Zulkifli Che Yong manakala Jejai diwakili peguam syarie, Ahmad Badri Idris.

Fasha dan Jejai bernikah pada 27 April 2012 sebelum bercerai pada 20 Januari tahun lalu dan dikurniakan dua cahaya mata, Putra Rayfal, 3, dan Putri Raysha Jemyma, 2.

Jejai pula sebelum itu pernah berkahwin dengan pelakon, Nora Danish, 34, pada 20 Jun 2006 dan bercerai pada 10 Julai 2008 serta dikurniakan seorang anak, Putra Rayqal, 9.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 5 Oktober 2017 @ 2:26 PM