ANGGOTA bomba membawa keluar mayat seorang daripada mangsa kebakaran. FOTO Norizuan Shamsuddin
Norizuan Shamsuddin
am@hmetro.com.my


“SAYA terkilan kerana tidak dapat membantu walaupun nampak mereka melambai-lambai meminta tolong dari tingkat atas," kata saksi, Hazen, 63.

Menurutnya, dia yang tinggal di depan sekolah tahfiz itu terdengar suara lebih 40 pelajar Pusat Tahfiz Darul Ittifaqiyah meminta tolong dengan tangan melambai meminta tolong sambil menangis.

"Ketika itu api baru merebak ke separuh bangunan tetapi mangsa tidak ada jalan keluar menyelamatkan diri kerana pintu tidak dapat dibuka.

"Ada antaranya terjun dari tingkat satu dan kami dapat menyelamatkan lima pelajar berusia lingkungan 13 tahun yang terjun dari tingkat satu bangunan.

"Saya dan isteri berniaga makanan di depan rumah. Pelajar tahfiz ini sering datang membeli makanan di gerai kami dan boleh dikatakan kami mengenali semua pelajar di sekolah itu.

Sementara itu, seorang pelajar yang terselamat, Mohd Danial Borhan, 15, berkata, ketika kejadian dia sedang tidur dan terjaga apabila terhidu bau asap dan terdengar jeritan memaklumkan berlaku kebakaran.

Dia yang baru sebulan menuntut di pusat tahfiz itu segera mencari jalan keluar tetapi laluan pintu depan sudah terhalang berikutan api semakin marak.

"Saya nekad keluar mengikut tingkap dengan berpaut pada batang paip untuk turun.

"Saya berjaya menyelamatkan diri bersama tujuh rakan lain," katanya.

Katanya, ada kira-kira 30 pelajar berada di tingkat dua.

Berita berkaitan

https://www.hmetro.com.my/utama/2017/09/263267/tolong-bangtolong-bang-metrotv

Ya Allah, 24 semuanya terkorban

Api menjulang ketika azan subuh

20 maut, 3 kritikal, 2 separa kritikal

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 14 September 2017 @ 10:14 AM