RAMLI (tengah) bersama Mohd Yazid (kiri) dan Ahmad Muriz selepas sidang media.
Georgie Joseph
georgie@hmetro.com.my


Estetika lagu tradisional tempatan yang menjadi warisan turun-temurun tidak dinafikan tiada galang gantinya.

Keindahan lagu sedemikian akan kekal menjadi identiti jati diri kita sampai bila-bila dan mesti dipertahankan.

Itulah yang mahu disuntik Orkestra Filharmonik Remaja Malaysia (MPYO) dan Orkestra Tradisional Malaysia (OTM) menerusi penganjuran Konsert Tanah Airku di Dewan Filharmonik Petronas (DFP), Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC), Jumaat dan Sabtu ini jam 8.30 malam.

Bukan sekadar memperkenal, menghibur dan menunjukkan kehebatan pemuzik MPYO serta OTM, konsert berkenaan bertujuan meraih perhatian generasi muda menghargai lagu tradisional.

Konduktor MPYO Ahmad Muriz Che Rose berkata, konsert itu memang dirancang untuk dinikmati segenap lapisan umur termasuk golongan muda.

“Ini sebuah konsert yang bakal memberikan kepuasan kepada setiap penonton. Bukan saja dapat menikmati permainan indah daripada pemuzik MPYO dan OTM, bahkan mereka akan mengenali lebih banyak lagu tradisional yang tidak pernah didengari.

“Sememangnya kita ada banyak lagu tradisional yang bagus, cuma ia kurang mesra telinga berbanding lagu popular lain. Jadi, kami ingin membawa lagu itu kepada mereka menerusi konsert berkenaan.

“Lebih istimewa, susunan lagu yang kami sediakan begitu mudah untuk diterima halwa telinga semua termasuk remaja. Kami berharap ia sekali gus akan membuka mata mereka mengenai keindahan lagu tradisional dan mulai menghargainya sepenuh hati,” katanya.

Menurut konduktor OTM Mohd Yazid Zakaria, elemen moden tetap ada dan bakal disuntik sebagai penambahbaikan.

“Bukan semua lagu sepenuhnya berelemenkan tradisional. Ada lagu yang akan dimodenkan tetapi masih dalam skala tradisional supaya persembahan lebih bervariasi.

“Memandangkan pemuzik yang terbabit juga remaja, pastinya ia satu kepuasan buat mereka untuk dapat melakukan kepelbagaian,” katanya.

Selain menampilkan penyanyi tetap Norihan Saif pada konsert itu, penampilan penyanyi jemputan Datuk Ramli Sarip tentu sekali menjadi tarikan terpenting.

Ditemui pada sidang media konsert itu, Ramli berkata, beliau sangat bersyukur menjadi sebahagian daripada acara berkenaan dan jelas teruja dengan keseluruhan konsepnya.

“Irama tradisional adalah sesuatu khazanah yang memiliki roh tersendiri. Seperti juga yang ditinggalkan Allahyarham Tan Sri SM Salim dan Datuk Sharifah Aini apabila ia sukar digugat.

“Saya bersedia memberikan sentuhan tersendiri dalam persembahan nanti. Pastinya saya akan memasukkan setiap elemen Nusantara dan blues dalam susunan muzik tradisional itu.

“Saya akan pastikan dapat menghidupkan setiap persembahan nanti supaya ia mampu diselami penonton muda. Biarlah ia meresap ke dalam jiwa mereka supaya lebih menghargai keindahan lagu tradisional,” katanya.

Konsert itu bakal menampilkan 98 pemuzik yang bertujuan memupuk minat dan menggalakkan pemuzik remaja menghargai seni tradisional dalam pergabungan bertaraf tinggi.

Pada konsert itu, lagu seperti Sri Mersing, Laksamana Raja Di Laut, Joget Irish For Sitar, Dialog Cak Lempong, Pantun Budi, dan Serampang Laut bakal dipersembahkan. Manakala Ramli akan membawakan lagu popularnya seperti Kamelia dan Teratai.

Maklumat lanjut mengenai tiket berharga RM60 dan RM100 sila layari layan web www.mpo.com.my atau Facebook fb.mpo.com.my dan Instagram @malaysianphilharmonic-orchestra.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 15 November 2017 @ 4:29 AM