FIZO Omar dan isterinya, Mawar Abdul Karim mengumumkan bakal menimang cahayamata perempuan. FOTO Aziah Azmee
Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my


"TIADA apa yang nak disorokkan kerana ia perkara baik. Lagipun hampir empat tahun saya dan isteri menunggu kelahiran bayi pertama kami, jadi tiada salahnya saya berkongsi kegembiraan dengan memberitahu jantina anak kami,” kata pelakon dan ahli perniagaan, Fizo Omar, 32, yang kelmarin mendedahkan di Facebook, bakal menyambut kelahiran bayi perempuan.

Mereka melakukan imbasan kandungan kelmarin dan pakar sakit puan, Dr Hamid Arshat yang merawat Mawar mengesahkan bayi itu perempuan.

Kandungan Mawar, 28, atau nama penuhnya, Mawar Abdul Karim sudah masuk enam bulan dan dia dijangka bersalin hujung Disember ini.

“Tak perlu saya buat kejutan mengenai jantina anak. Apabila Mawar disahkan hamil ia bukan hanya satu anugerah terindah daripada Allah SWT untuk kami berdua tetapi juga berkaitan pendidikan keibubapaan.

“Selama ini kami berdua tak tahu yang Mawar sukar hamil kerana ada ketumbuhan dan selepas menjalani pembedahan kecil tahun lalu, syukur tidak berapa lama kemudian dia disahkan hamil,” katanya.

Fizo atau nama sebenarnya, Wan Hafizol Wan Omar berkata, dia lega kerana sejak Mawar disahkan hamil sehingga kandungan hampir berusia enam bulan, isterinya itu tidak pernah mengalami alahan, muntah atau mengidam.

“Bagaimanapun Mawar sekarang banyak berehat di rumah dan sebaik saja tahu jantina bayi, kami mula membeli persiapan bayi yang semuanya berwarna merah jambu.

“Jika sebelum ini ibu dan ibu mentua melarang kami beli barang bayi kerana masih awal, sekarang saya dan Mawar tidak dapat menyembunyikan rasa teruja untuk menyambut kelahiran si kecil ini,” katanya.

Bercakap mengenai kebimbangannya terhadap remaja masa kini yang terbabit dengan kegiatan tidak sihat, Fizo bersama Dr Hamid Arshat dan pakar bedah mata yang juga pendakwah bebas, Datuk Prof Dr Muhaya Mohamad, menerbitkan video keibubapaan yang akan dimuat naikkan di YouTube.

“Anak-anak boleh dididik minda dan sikap mereka sejak berada dalam kandungan ibu lagi,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 29 September 2017 @ 2:22 PM