SAIFUL sedia mengorak langkah lebih jauh dalam dunia pengacaraan.
Nor Akmar Samudin
akmar@hmetro.com.my

Selama 14 tahun membaca berita di TV3, tiada lagi cabaran yang menanti, lalu Saiful Nizam Ismail, 36, mengambil keputusan meninggalkan kerjaya itu.

Saiful meletak jawatan secara rasmi dengan stesen TV itu pada 2015 tetapi kemudian berkhidmat sebagai pembaca berita sambilan untuk Buletin Utama dan pengacara Malaysia Hari Ini.

Bagaimanapun, desakan hatinya untuk mencuba perkara baru dan meninggalkan imejnya sebagai pembaca berita yang kelihatan formal serta serius, Saiful kini mahu mengacarakan program yang lebih santai.

“Saya sudah lama membaca berita dan sebagai wartawan penyiaran juga sudah membuat pelbagai liputan peristiwa yang menimpa negara termasuk kehilangan MH370 pada Mac 2014 yang sehingga kini masih meninggalkan kesan di hati.

“Membuat liputan gempa bumi di Jepun dan tsunami yang meranapkan sebahagian besar Banda Aceh antara pengalaman kerja yang orang biasa mungkin tidak akan dapat melaluinya,” katanya.

Menurut Saiful, saban hari menjalani rutin sama menghadap lensa kamera membaca berita dan berpasangan pula dengan pembaca berita baru seakan-akan tiada lagi yang unik dengan kerjaya itu.

“Saya dapati pembaca berita baru ‘hanya membaca’ dan bukannya menyampaikan berita. Pembaca berita generasi baru mestilah memahami kandungan yang mahu disampaikan kepada penonton.

“Mereka mesti cabar diri untuk menjadi pembaca berita terbaik dan rasa teruja untuk melakukannya ,” katanya.

Dalam pada itu, Saiful juga mengingatkan pembaca berita baru agar menjaga penampilan dan imej kerana mereka perlu ada karisma agar penonton percaya serta yakin dengan apa yang disampaikan.

Perkembangan terbaru, Saiful bersedia untuk mengorak langkah lebih jauh dalam dunia pengacaraan apabila mengacarakan program Halal Malaysia di TV1, setiap Ahad jam 9 malam. Program itu diterbitkan 13 episod.

“Saya mahu mengacarakan program yang lebih santai seperti travelog dan juga bakal terbabit dalam penggambaran untuk iklan komersial serta sedang berbincang dengan satu stesen TV bagi mengacarakan rancangan baru.

“Selain itu saya dapat tawaran mengacarakan program bual bicara di stesen TV Singapura dan Jakarta.

“Walaupun ia masih berkisar program bual bicara, saya tidak mahu kandungan program yang berat,” kata Saiful yang turut menceburi pelbagai perniagaan termasuk membuka restoran dengan rakan kongsinya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 8 Mei 2017 @ 12:23 PM