Abdul Wahid (kiri) beramah mesra bersama peserta selepas menyampaikan ceramah motivasi dan penyerahan Sijil CAT dan ACCA di Kolej Cemara, INTEC Seksyen 18, Shah Alam.
Oleh Sofyan Rizal Ishak
sofyan.rizal@hmetro.com.my

Shah Alam: Kerajaan komited untuk meningkatkan bilangan akauntan profesional kepada 60,000 menjelang 2020 di samping terus meningkatkan pembabitan kaum Bumiputera meskipun dalam keadaan sukar pada masa ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Senator Datuk Seri Abdul Wahid Omar berkata, pihaknya yakin mampu mencapai sasaran itu memandangkan terdapat ramai lepasan universiti daripada pengajian kewangan dan perakaunan yang mahu menjadi profesional berkelayakan.

“Kami amat menggalakkan lebih ramai pelajar untuk mengikuti kursus perakaunan profesional ini melalui inisiatif yang dilaksanakan pelbagai pihak termasuk Pusat Perakaunan Profesional Malaysia ini (MyPAC),” katanya selepas menghadiri sesi ramah mesra dengan peserta tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera di sini, semalam.

Majlis itu menyaksikan beliau beramah mesra dengan 300 peserta tajaan Yayasan Peneraju Pendidikan Bumiputera yang menyertai kursus pensijilan Juruteknik Akauntan Bertauliah (CAT) dan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA) selain turut melancarkan Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC).

Sehingga kini, negara memiliki 32,000 akauntan berdaftar di bawah Institusi Akauntan Malaysia (MIA) di mana 19,144 adalah ahli badan perakaunan profesional dengan hanya 1,602 atau lapan peratus daripada jumlah itu adalah akauntan profesional Bumiputera berkelayakan di negara ini.

Ketika diminta mengulas mengenai jumlah akauntan profesional Bumiputera yang dilihat rendah, beliau berkata, situasi itu terjadi kerana kurang pendedahan dalam kalangan pelajar Bumiputera mengenai profesion perakaunan dan beranggapan ia sukar diceburi.

“Kita boleh mengatasi perkara ini dengan mendapatkan lebih ramai mereka yang berminat dan menggabungkan ia dengan universiti tempayan seperti Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan Universiti Sunway, sekali gus mengiktirafnya sebagai Pusat Platinum Persatuan Akauntan Bertauliah (ACCA),” katanya.

Sementara itu, Pengerusi MyPAC, Datuk Zaiton Mohd Hassan berkata, MyPAC adalah pusat pembangunan kolaborasi yang membantu dan menyokong calon akauntan Bumiputera di mana pihaknya kini sedang bekerjasama dengan pelbagai pihak berkaitan bagi menyokong usaha kerajaan itu.

“Negara memerlukan 60,000 akauntan dalam tempoh lima tahun akan datang di mana kita perlu meningkatkan bilangan akauntan profesional Bumiputera daripada 1,600 pada masa ini kepada 18,000 pada 2020 jika ingin mencapai 30 peratus wakil Bumiputera dalam populasi perakunan profesional,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 6 Oktober 2015 @ 5:30 AM