Susunan Hajahfarhana Tarmudi
hajahfarhana@hmetro.com.my


Ketika hamil, penting untuk ibu makan secara sihat bagi memastikan diri dan bayi dalam kandungan mendapat semua nutrien diperlukan. Jika ibu hamil sedar cara pemakanan tidak begitu baik, inilah masanya untuk mula mengamalkan diet sihat dan seimbang.

Pakar web di United Kingdom babycenter.com.my berkongsi beberapa langkah positif bagi membantu ibu hamil mengamalkan diet seimbang setiap hari. Antaranya:

1. Hidangan harian mestilah terdiri daripada kepelbagaian sumber makanan daripada empat kumpulan makanan seperti buah dan sayur.

Ibu boleh membeli buah dan sayur dalam bentuk segar, sejuk beku, tin, kering atau jus. Makan lima hidangan daripada kumpulan ini sehari. Baca mengenai cara untuk makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.

2. Makanan berkanji termasuk nasi, roti, pasta dan kentang. Cubalah pilihan daripada bijian penuh.

3. Makanan yang kaya dengan protein termasuk daging dan ayam tanpa lemak, ikan, telur serta kekacang. Cuba sasarkan dua hidangan ikan dalam seminggu termasuk ikan yang berminyak.

4. Produk tenusu termasuk susu, keju dan yogurt kaya dengan kalsium. Badan akan menjadi lebih efisien ketika hamil dan ibu dapat menggunakan tenaga yang didapati daripada makanan yang diambil dengan lebih baik.

Secara amnya, wanita tidak memerlukan kalori tambahan pada enam bulan pertama kehamilan dan hanya sebanyak 200 kalori tambahan setiap hari untuk tiga bulan terakhir.

Selera makan adalah petunjuk terbaik untuk mengetahui jumlah makanan yang perlu diambil. Ibu hamil akan dapati selera mereka turun naik semasa kehamilan.

Pada beberapa minggu pertama, selera makan berkurangan secara dramatik dan ada sesetengah ibu hamil tidak mahu makan hidangan yang sempurna terutama jika mengalami loya atau mabuk.

Ketika pertengahan kehamilan, selera makan sama dengan sebelum hamil atau bertambah sedikit. Menjelang akhir kehamilan, selera makan akan bertambah tetapi jika mengalami pedih hulu hati atau rasa penuh selepas makan, anda mungkin boleh makan dengan kerap tetapi dengan jumlah sedikit.

Cara terbaik adalah makan apabila lapar. Makanlah makanan yang berkhasiat dan seimbang setiap hari bagi memastikan pertambahan berat badan berlaku secara beransur-ansur sejajar dengan perkembangan bayi dalam kandungan.

Makanan yang perlu dielakkan

Ada beberapa jenis makanan yang perlu dielakkan semasa hamil kerana ia boleh membahayakan bayi dalam kandungan, antaranya:

1. Kerang dalam hidangan laksa dan kuetiau sepatutnya direbus terlebih dulu sebelum dimasukkan ke dalam makanan berkenaan.

Beritahu peniaga supaya tidak memasukkannya dalam makanan kerana anda tidak tahu sama ada ia dimasak dengan betul atau tidak.

2. Keju dengan kulit yang putih dan berkulat seperti brie serta camembert atau keju berjaring biru seperti stilton mungkin mengandungi listeria iaitu bakteria yang boleh membahayakan bayi.

3. Daging mentah atau kurang masak dan telur adalah sumber bakteria yang boleh membahayakan bayi. Apabila memasak daging atau telur, pastikan ia masak sepenuhnya.

Hati dan produk hati perlu dielakkan kerana semuanya mungkin mengandungi sejumlah besar vitamin A jenis retinol. Terlalu banyak makan juga boleh membahayakan bayi dalam kandungan.

4. Makanan laut mentah seperti tiram atau sushi.

5. Ikan jerung, todak atau marlin. Jenis ikan berkenaan mengandungi raksa (merkuri) yang hadir secara semula jadi dalam jumlah yang tidak selamat.

Tuna juga mengandungi raksa. Justeru, hadkan pengambilannya kepada tidak kurang daripada empat tin bersaiz sederhana atau dua stik segar seminggu.

6. Kurangkan atau berhenti minum minuman beralkohol semasa hamil. Jika mahu minum, jangan lebih daripada dua unit, sekali atau dua kali seminggu selain elak daripada minum hingga mabuk.

7. Hadkan pengambilan kafein kepada 200 miligram sehari iaitu dua cawan besar kopi segera atau empat cawan teh sehari.

Kehamilan dan diet

Berdiet ketika hamil mungkin berbahaya kepada diri sendiri dan bayi yang sedang membesar. Sesetengah diet boleh menyebabkan badan kekurangan zat besi, asid folik dan vitamin serta mineral penting.

Ingatlah, pertambahan berat badan adalah salah satu tanda positif bagi kehamilan yang sihat. Jika gemar mengambil makanan segar, berkhasiat dan menambah berat badan, elok bertenang saja kerana anda memang sepatutnya menjadi lebih besar daripada saiz biasa.

Jika berat badan berlebihan, boleh ubah suai diet dengan mengurangkan makanan yang tinggi kandungan lemak dan gula serta melakukan senaman.

Namun, minta nasihat doktor terlebih dulu sebelum menukar corak pemakanan atau mening­katkan senaman. Pertambahan berat badan yang baik berlaku secara berperingkat. Berat badan ibu hamil mungkin meningkat sebanyak 10 hingga 12.5 kilogram sepanjang kehamilan.

Biarpun begitu, penambahan berat badan berbeza dalam kalangan individu dan bergantung kepada banyak faktor. Justeru, tumpukan kepada pengambilan diet sihat yang mengandungi banyak karbohidrat, buah dan sayur, protein, susu atau produk tenusu serta sedikit lemak dan gula.

Walaupun ibu tidak lapar, kemungkinan bayi berasa sebaliknya. Cuba makan dengan kerap dan sasarkan untuk makan tiga hidangan utama sehari dengan dua atau tiga snek sihat.

Mabuk hamil, alahan terhadap makanan tertentu, pedih hulu hati atau ketidakcernaan membuatkan ibu hamil sukar untuk makan. Makanlah lebih kerap dengan jumlah sedikit. Anda mungkin dapati makan lima atau enam hidangan kecil sehari lebih mudah diterima oleh badan ketika ini.

Memakan makanan yang tinggi kandungan serat dan diperbuat daripada bijian penuh akan membantu ibu hamil berasa kenyang serta berkhasiat.

Anda tidak perlu meninggalkan semua makanan kegemaran disebabkan kehamilan, tetapi hidangan dan snek yang tinggi kandungan lemak, gula serta garam seelok-eloknya bukanlah sumber utama dalam diet yang diamalkan.

Justeru, untuk snek, cuba makan pisang berbanding ais krim, sorbet beku atau cendol. Namun, jangan berasa bersalah jika sesekali ibu hamil menikmati sedikit biskut manis.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 16 September 2015 @ 8:08 AM