PESERTA bersedia untuk berlumba.
Oleh Hai Rozzaman Jalal
metaahad@hmetro.com.my


Persekitaran Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Ledang, Johor gamat dengan kehadiran 870 peminat sukan basikal lasak (MTB) dari dalam dan luar negara bagi menyertai Serom MTB Jamboree 2015, baru-baru ini.

Kayuhan anjuran Pejabat Daerah Ledang dengan kerjasama Gerakan Belia 4B Kawasan Ledang, KKTM Ledang, CAYO Cycling Team dan Persatuan Warisan Seni Ledang (PEWANIL), adalah sempena Hari Kemahkotaan Sultan Johor Sultan Ibrahim baru-baru ini.

Julung kali dianjurkan dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) Serom, antara lain kayuhan bertujuan memperkenalkan daerah Ledang sebagai daerah pelancongan sekali gus dapat meningkatkan ekonomi penduduk setempat.

Setiausaha program, Mokhtar Daud berkata, tidak ramai yang mengetahui mengenai Ledang yang sebenarnya kaya dengan keindahan alam semula jadi yang sesuai untuk pelbagai aktiviti termasuk berbasikal.

“Penganjuran Serom MTB Jamboree dapat merangsang minat masyarakat khususnya golongan muda menyahut cabaran aktiviti sukan basikal lasak merentas kampung, ladang sawit, paya dan kawasan berbukit.

“Menerusi kayuhan ini, peserta berkayuh sejauh 37 kilometer melalui 30 peratus trek ‘on road’ dan 70 peratus ‘off road’. Paling membanggakan kerana kayuhan ini turut disertai peserta luar negara dari Singapura, Filipina, Sweden dan Amerika Syarikat,” katanya.

Bermula seawal jam 8.30 pagi, pelepasan dilakukan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Serom, Abd Razak Minhat bersama Pengarah KKTM Ledang, Mahzan Teh.

Berakhir kira-kira jam 12.30 tengah hari, penyampaian hadiah disempurnakan Ahli Parlimen Ledang, Datuk Ir Hamim Samuri.

Mokhtar berkata, sempena penganjuran Serom MTB Jamboree, turut diadakan program berjalan 10,000 langkah yang dikendalikan Pejabat Kesihatan Daerah Ledang dan taklimat keselamatan jalan raya oleh Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR).

Sementara itu, Hamim amat berpuas hati dengan penganjuran Serom MTB Jamboree itu dan berharap ia dapat dijadikan acara tahunan dengan penambahan nilai hadiah yang lebih besar kepada pemenang.

Katanya, penganjuran program itu dapat memberikan impak yang baik terhadap usaha menjadikan daerah Ledang sebagai destinasi pelancongan di samping menjana ekonomi tambahan kepada pengusaha inap desa dan penginapan di sekitar Serom dan Bukit Gambir.

“Penganjuran Serom MTB Jamboree ini dapat merancakkan lagi usaha mempromosi pelbagai destinasi dan produk pelancongan yang terdapat di daerah ini kepada peserta yang terlibat dengan jambori itu yang datang dari dalam dan luar negara.

“Paling utama, kita mahu orang tahu bahawa di Serom juga ada tempat terbaik untuk acara berbasikal yang menjanjikan pe­ngalaman kayuhan yang menarik,” katanya.

Dalam kayuhan ini, sebanyak empat kategori dipertandingkan iaitu Terbuka Lelaki, Master Lelaki, Veteran dan Terbuka Wanita.

Peserta, Mohd Farouk dari Format Malaysia Team mengungguli kategori Terbuka Lelaki apabila dengan catatan masa 1 jam 26 minit. Mohd Farouk membawa pulang hadiah wang tunai RM500 dan medal.

Pesaingnya, Mohd Razif Salleh (Endurance Team) di tempat kedua manakala Mohd Ikbar (Paddle Cycling Team) menduduki tempat ketiga dan masing-masing membawa pulang wang tunai RM300 dan RM100 serta medal.

Bagi kategori Master Lelaki, peserta dari Polygon Malaysia, Mohd Zukri Tahir muncul juara dan menggondol hadiah wang tunai RM500 beserta medal manakala Zamzi Mohd dari Endurance Team di tempat kedua (RM300 dan medal) sementara peserta individu Ong Kah Boon menduduki tempat ketiga (RM100 dan medal).

Peserta individu, Mohd Razli Ibrahim pula mengungguli kategori Veteran diikuti dua peserta dari Viking Team Singapore iaitu Morten Hansen (kedua) dan Lans Spangberg (ketiga) yang masing-masing menerima hadiah wang tunai dan medal.

Dalam kategori Wanita, peserta dari Cannondale Bike Team, Azian Alias muncul juara menewaskan Ainnurulhuda (Endurance Team) di tempat kedua dan Nur Shuhada (My Bikeshop Cycling Team) di tempat ketiga.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 16 Ogos 2015 @ 5:00 AM