KualaLumpur: Setakat Disember 2014, syarikat anggota Persatuan Insurans Hayat Malaysia (LIAM) sudah melunaskan bayaran tuntutan lebih RM16.9 juta kepada waris penumpang dan anak kapal Penerbangan MH370 Malaysia Airlines.

Dalam satu kenyataan hari ini, LIAM berkata, syarikat insurans hayat di Malaysia sudah menjelaskan semua bayaran tuntutan terbabit.

Presiden LIAM Toi See Jong berkata, susulan kenyataan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 24 Mac tahun lalu, syarikat insurans hayat menyifatkan insiden sebagai kejadian luar biasa dan mengecualikan bukti dokumen kematian yang lazim diperlukan untuk memproses tuntutan.

"Sebanyak 185 polisi dikeluarkan oleh 14 syarikat insurans hayat di Malaysia termasuk AIA Bhd, Allianz Life Insurance Malaysia Bhd, AmLife Insurance Bhd dan AXA AFFIN Life Insurance Bhd," kata Toi.

Mengulas kenyataan Najib bahawa serpihan yang ditemui di Pulau Reunion disahkan daripada penerbangan malang itu, LIAM mengucapkan takziah kepada anggota keluarga penumpang serta anak kapal MH370.

"LIAM memuji usaha kerajaan serta 26 negara lain yang terlibat dalam operasi pencarian terbesar dalam sejarah penerbangan," katanya. Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Ogos 2015 @ 7:44 PM