FOTO hiasan/Arkib NSTP

Kuala Lumpur: Hasrat seorang pemuda untuk bergaya dengan motosikal barunya semasa Hari Raya berkecai apabila motosikalnya antara 11 motosikal yang hangus dalam kebakaran pada awal hari raya kedua, di Taman Desa Batu Caves, di sini.

“Anak saya ini sayang sangat motor dia, nak pakai masa Hari Raya katanya, sampai motor itu yang dibeli seminggu sebelum Ramadan disimpannya sahaja dan naik motor lamanya.

“Tak sangka pula pagi ini boleh terbakar. Waktu saya dan anak tersedar dah tak boleh buat apa lagi,” kata bapa kepada pemuda yang enggan dikenali itu semasa ditemui di tempat kejadian.

Seorang lagi mangsa Diana Awang, 29, berkata beliau menyedari kebakaran berkenaan selepas terdengar bunyi letupan kuat pada kira-kira pukul 6.30 pagi.

“Itu sahajalah satu-satunya kaedah pengangkutan saya, itupun baru beli bulan Julai tahun lepas,” katanya yang berasal daripada Sabah.

Pekerja syarikat swasta itu berkata, beliau akan menumpang kawan-kawannya untuk ke tempat kerja buat sementara waktu sehingga tuntutan insurans motornya selesai.

Pengerusi Penduduk Taman Desa Batu Caves Y. Velayuthaam berkata, penduduk di situ pagi tadi cuba menyelamatkan motosikal lain yang diletakkan bersama deretan motosikal yang terlibat dalam kebakaran.

“Sebanyak lapan motor dapat kami pindahkan, tak mudah sebab semua motor dikunci dan ada tuan motor yang telah pulang ke kampung, kami juga cuba padamkan api sebelum bomba sampai tetapi tidak berjaya,” katanya.

Beliau berkata ,tiga tahun lepas, empat kereta terbakar di lokasi sama dan masih tidak dapat dikenalpasti sama ada ianya perbuatan sabotaj.

Sementara itu, jurucakap Bomba dan Penyelamat yang ditemui di lokasi kejadian berkata, sebuah jentera bomba dikejarkan ke tempat kejadian selepas menerima panggilan kira-kira pukul 7.08 pagi.

“Api dapat dipadamkan kurang daripada 30 minit kemudian, punca kebakaran masih disiasat,” katanya yang tidak menolak faktor khianat sebagai salah satu punca. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 18 Julai 2015 @ 9:20 PM