Berita disiarkan Metro TV Indonesia mengenai solat Tarawih 23 rakaat (temasuk Witir) yang dilaksanakan dalam tempoh tujuh minit di Blitar, Jawa Timur. FOTO ihsan Metro TV Indonesia

Putrajaya: Solat yang dilakukan secara pantas dan dilaksanakan secara tergopoh-gapah adalah tidak sah menurut pandangan Mazhab Syafie, kata Mufti Wilayah Persekutan Datuk Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

"Tidak sah solat itu kerana tiada tamakninah menurut pandangan Mazhab Syafie,” katanya ketika mengulas video solat Tarawih yang dilaksanakan sebanyak 23 rakaat (termasuk solat Witir) dalam masa tujuh minit sahaja yang kini viral di media sosial.

Katanya, asas pelaksanaan rukun solat haruslah disertai perbuatan tamakninah atau berhenti sejenak bagi menyempurnakan ibadah tersebut selain membantu seseorang itu untuk khusyuk ketika bersolat.

Beliau berkata, roh atau dasar solat itu sendiri adalah khusyuk dan bukannya dilaksanakan seperti dalam bentuk perlumbaan atau tergopoh-gapah.

"Adalah wajar untuk mengekalkan apa yang kita lakukan di Malaysia ini dengan adanya tamakninah dan perbuatan solat lain yang dapat membantu seseorang itu menumpukan perhatian ketika solat tanpa tergopoh-gapah," katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas pelancaran Pondok Moden Al-'Abaqirah oleh Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Jamil Khir Baharom di sini, hari ini. Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 1 Julai 2015 @ 8:38 PM