Baitulmaqdis: Menteri Pertahanan Israel Moshe Yaalon berkata, rejim Zionis bersedia menghadapi sebarang serangan balas oleh Hizbullah berikutan serangan udara dilakukan terhadap kumpulan Syiah itu di Lubnan.

Yaalon berkata demikian ketika membuat lawatan ke sempadan utara Israel dengan Syria dan Lubnan bersama Ketua Tentera Benny Gantz manakala pihak tentera turut meningkatkan kawalan di kawasan itu.

“Kita sudah sedia dan berdepan dengan sebarang serangan.

“Israel akan memastikan negara dan organisasi di luar sempadan kami akan dipertanggungjawabkan jika menggugat kedaulatan negara kami atau menyerang tentera serta rakyat kami,” katanya dalam satu kenyataan.

Serangan udara Israel di Bukit Golan di sebelah Syria pada 18 Januari lalu mengakibatkan kematian enam anggota Hizbullah, yang disokong Iran dan bersekutu dengan Presiden Bashar al-Assad.

Israel tidak menafikan atau mengakui bertanggungjawab terhadap kejadian itu.

Ia pernah beberapa kali sebelum ini melakukan serangan sedemikian dalam tempoh dua tahun lalu atas alasan untuk menghalang penghantaran senjata kepada kumpulan militan.

Hizbullah lazimnya membalas serangan itu dengan membedil kawasan Israel di sepanjang sempadan dengan Lubnan.

Pemimpin Hizbullah Hassan Nasrallah dijadualkan membuat ucapan mengenai serangan Israel itu semalam.

Sementara itu, Gantz berkata, tentera Israel dalam keadaan berjaga-jaga dan bersedia bertindak jika perlu di sempadan Bukit Glan yang menjadi kawasan gencatan senjata bersama dengan Syria.

“Pihak kami bersedia untuk menghadapi sebarang keadaan, sama ada berdiplomasi atau membalas dengan keras bergantung kepada situasi,” katanya.

Israel turut mengatur sistem pertahanan Iron Dome di utara negara itu dan media tempatan melaporkan kereta kebal serta unit infantri juga ditempatkan di situ. - AFP

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 24 January 2015 @ 5:07 AM