PENDUDUK, Razali Hassin melihat bahagian atas corong kepok kera yang diperbuat daripada tong.
MARZUKI (kanan) dan rakannya Razali Hassin menunjukkan kepok kera yang dibina.
Nazdy Harun
am@hmetro.com.my


Kuala Berang: Serangan kera yang memusnahkan tanaman mendorong penduduk Kampung Peneh, di sini, membina perangkap yang lebih popular dalam kalangan penduduk dengan panggilan kepok kera bagi menangkap haiwan itu sebelum diserahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN).

Penduduk, Marzuki Mohd, 38, berkata, fungsi kepok kera tidak ubah seperti sebuah bubu walaupun bentuknya lain, tetapi cara pembinaannya sama kerana ia mempunyai corong dan haiwan yang memasuki perangkap itu tidak dapat keluar.

Katanya, corong dibina di bahagian atas kepok menggunakan tong yang ditebuk bagi membolehkan kera melalui corong sebelum masuk ke dalam kepok yang diperbuat daripada buluh dan kayu.

“Kepok adalah perangkap tradisional yang digunakan sejak berzaman dan ia kembali digunakan di sini bagi menangkap kera yang sering merosakkan tanaman limau madu yang diusahakan secara berkelompok.

“Kepok yang dibina dengan lebar dan tinggi dua meter itu akan diletakkan umpan buah-buahan bagi menarik perhatian kera untuk masuk ke dalamnya,” katanya.

Dapatkan akhbar Metro Ahad untuk berita selanjutnya.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 23 April 2017 @ 7:15 AM