BERNAMA

Kuala Lumpur: Seorang saksi memberitahu Mahkamah Tinggi Syariah di sini, hari ini, ibunya meminta beliau menjaga dua anak saudara selepas ibu bapa mereka maut dalam kemalangan di Lebuh Raya Duta-Ulu Kelang (DUKE), Mei tahun lalu.

Yusnidah Husain , 48, berkata ibunya Allahyarham Normah Toso, memintanya menjaga anak-anak saudaranya itu kerana keadaan mereka tidak terurus berikutan anggota keluarga lain sibuk dengan pelbagai urusan.

“(Selepas kemalangan itu) keluarga defendan dan keluarga saya bersetuju anak-anak itu dijaga ibu saya. Kemudian ibu minta saya menjaga mereka kerana keadaan ketika itu kelam kabut dan tiada siapa pedulikan anak-anak itu.

"Hamlizar Husain (adik ketiga) sibuk menguruskan hal insurans si mati, Muhammad Faizznur Asyraf Husain (adik bongsu) sibuk dengan urusan perkahwinannya manakala defendan iaitu Wirda Syamsuddin, 53, (nenek dua kanak-kanak itu) menunaikan umrah selepas empat hari kemalangan berlaku," katanya.

Yusnidah selaku plaintif berkata demikian ketika disoal peguam syarie Mahyuddin Md Zahari yang mewakilinya dalam perbicaraan hak penjagaan kekal (hadanah) Nur Firuza Amira Fairuz Nizam, 8, dan Nur Firuza Aqila Fairuz Nizam, 4.

Yusnidah memfailkan permohonan hadanah pada 2 Jun 2015 mengikut Seksyen 81 Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah Persekutuan) 1984, dan menamakan Wirda, iaitu ibu kepada emak kanak-kanak itu, sebagai defendan.

Pada 11 Ogos tahun sama, mahkamah memberi hak penjagaan sementara dua kanak-kanak itu kepadanya.

Dalam kejadian pada 2 Mei 2015, Fairuz Nizam Husain, 35, dan isterinya Nova Safitri Azhari, 27, serta bayi mereka Nur Firuza Annisa, enam bulan, maut dalam nahas jalan raya membabitkan kereta MyVi ketika dalam perjalanan pulang ke rumah mereka di Taman Muda, Batu Caves, dekat sini.

Yusnidah berkata, ibunya meninggal dunia tiga bulan selepas kemalangan itu.

Beliau juga memberitahu mahkamah semua adik beradiknya yang lain mengetahui beliau diberi tanggungjawab oleh arwah ibu untuk menjaga dua kanak-kanak itu dan mereka tidak membantah.

Yusnidah berkata, hanya dua kali defendan datang melawat dua kanak-kanak itu sepanjang 2016 iaitu pada cuti umum Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong dan pada hari ke-10 Aidilfitri.

Beliau berkata defendan juga tidak pernah menghubunginya sebelum datang melawat dua cucunya.

Perbicaraan di hadapan Hakim Syarie Muhamad Abdul Karim Wahab bersambung 11 Januari 2017. Defendan diwakili peguam syarie Yusfa Hanis Yusoff.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 9 November 2016 @ 6:32 PM