Wilayah selatan Thai digegarkan dengan letupan bom dan serangan khianat sejak malam tadi hingga pagi hari ini mengorbankan tiga orang manakala enam lagi cedera. - Foto Agensi
BERNAMA

Pattani: Wilayah selatan Thailand digegarkan dengan sekurang-kurangnya 13 letupan bom, lima kes tembakan dan lima serangan khianat sejak semalam hingga pagi tadi mengakibatkan tiga maut serta enam cedera.

Pemangku Ketua Polis Pattani Kol Piyawat Chalermsi berkata, kejadian bermula kira-kira 9.30 malam (waktu tempatan) dan berlanjutan sehingga pagi tadi di beberapa lokasi di Pattani, Narathiwat dan Songkla.

"Dalam dua kejadian pada waktu hampir sama, dua pengawal keselamatan sebuah pusat pameran kereta di daerah Chana dan seorang anggota tentera yang berkawal di Mueang, Pattani, mati ditembak penyerang bersenjata,” katanya hari ini.

Anggota tentera itu maut ditembak penyerang yang menaiki sebuah kereta. Penyerang yang menembak mati dua pengawal keselamatan kemudian membakar pusat pameran kereta itu menyebabkan sebahagian besar premis itu musnah.

Empat daerah di Pattani, iaitu Mueang, Nongchik, Saiburi dan Yaring menjadi sasaran pelbagai insiden keganasan lewat malam tadi.

Ketua Polis Pattani, Nongchik Thommapon Pechpinoon, berkata dalam kejadian lewat malam tadi, lima lelaki bersenjata membakar stesen minyak dan kedai serbaneka.

Sebelum meninggalkan lokasi kejadian, penyerang bersenjata itu meletupkan sebutir bom di pintu masuk stesen minyak tetapi tidak menyebabkan sebarang kematian atau kecederaan.

Thommapon berkata, pasukan keselamatan menemui sebutir bom seberat 10kg di Jalan Pattani-Nongchik kira-kira 10 pagi berhampiran tiang elektrik yang musnah semalam.

Ketua Polis Daerah Chana Kolonel Amnark Di, berkata satu bom meletup di Chana pagi tadi manakala dalam kejadian semalam, tiga bom meletup di beberapa kawasan di Thepa.

Dua kereta dan enam premis perniagaan musnah akibat letupan bom itu.

Sementara itu, Ketua Skuad Pemusnah Bom Polis Narathiwat Kolonel Pollawat Thepsorn berkata, beberapa kejadian letupan bom juga dilaporkan berlaku di Bachok dan Yingo mensasarkan tiang-tiang elektrik di wilayah itu yang bertujuan memutuskan bekalan elektrik.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 3 November 2016 @ 10:23 PM