ANTARA barang yang dirampas SPRM. FOTO Mohd Adam Arinin
Ardyhansah Amat dan Mohd Ruzaini Zulkepli
ardyhansah@hmetro.com.my


Kota Kinabalu: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) merampas wang tunai RM112 juta, sembilan kereta mewah, barangan kemas, geran tanah dan beberapa barangan lain susulan tangkapan dua pegawai jabatan kerajaan di Kota Kinabalu, semalam, berhubung kes rasuah membabitkan projek bernilai RM3.3 bilion.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, semua wang dan barangan terbabit ditemui hasil daripada serbuan di beberapa lokasi termasuk pejabat, rumah dan kenderaan milik suspek.

"Daripada RM112 juta wang tunai itu, RM52 juta disimpan di rumah, pejabat dan kenderaan suspek manakala selebihnya di beberapa akaun bank milik suspek dan keluarga mereka.

"Selain dua kakitangan kerajaan berpangkat pengarah, 54, dan timbalan pengarah, 51, dua lagi individu ditahan membabitkan seorang ahli perniagaan, 55, dan akauntannya, 50, turut ditahan bagi membantu siasatan.

"Turut dirampas 97 geran tanah milik seorang daripada pegawai kerajaan berkenaan," katanya dalam sidang media, di sini, hari ini.

Tambah beliau, siasatan secara terperinci akan diteruskan termasuk membabitkan beberapa individu lain yang dipercayai boleh membantu siasatan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 5 Oktober 2016 @ 5:51 PM