Anggota polis memeriksa daun ketum yang dirampas di Jitra, Kedah, tahun lalu. - Foto Fail
BERNAMA

Alor Setar: Bagi meraih keuntungan, kini ada yang menjual snek daun ketum, sama seperti kerepek atau rempeyek daun bayam.

Perkara itu dikesan Agensi Anti Dadah Kebangsaan (AADK) Negeri Kedah yang dilakukan di Pulau Pinang.

"Cara penghasilannya ialah dengan mencelup daun ketum ke dalam tepung dan digoreng hingga rangup untuk dimakan seperti snek," kata Pengarahnya Mohammed Nazer Mustafa.

Beliau khuatir kaedah ini akan merebak ke Kedah, negeri yang mempunyai kawasan tanaman ketum terbesar di negara ini.

"Kita khuatir produk baru ini akan menjadi 'test market' sebelum diperluaskan ke kawasan lain. Mereka mungkin nak uji untuk mengetahui ada permintaan tinggi atau tidak," katanya.

Beliau menyarankan kerajaan segera meletakkan ketum di bawah Akta Dadah Berbahaya 1952 bagi membolehkan tindakan diambil terhadap individu yang menanam pokok ketum.

"Sekarang kita tak boleh ambil tindakan terhadap pengusaha ketum kerana menanam ketum bukan kesalahan. Jika memetik daun ketum baru kesalahan.

"Antara taktik yang pengusaha ketum gunakan ialah individu yang mahu membeli ketum, mereka perlu memetiknya sendiri, jadi pengusaha tidak akan dikenakan tindakan undang-undang," jelasnya.

Mohammed Nazer berkata, ada 81 pengusaha ketum di Kedah, 40 di Padang Terap, Kubang Pasu (17), Kota Setar dan Pokok Sena (13), Baling (10) dan Sik (1).

Malaysia meletakkan kesalahan penyalahgunaan ketum mengikut Seksyen 30(3) Akta Racun 1952 yang memperuntukkan denda maksimum RM10,000, penjara maksimum empat tahun atau kedua-duanya tetapi bagi kebanyakan kes, pesalah hanya didenda.

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 12 Julai 2016 @ 11:20 PM