Pelajar tajaan MARA buat persediaan dalam negara selama dua tahun setengah dan seterusnya di universiti luar negara terpilih bagi program ijazah sarjana muda. - Foto Fail
BERNAMA

Kuala Lumpur: Majlis Amanah Rakyat (MARA) tidak akan mengurangkan jumlah tajaan pelajarnya, persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Timbalan Menteri Kemajuan Luar Bandar Dan Wilayah Datuk Ahmad Jazlan Yaakub bagaimanapun berkata, MARA akan menjalankan kajian dan dasar baharu bagi memilih negara alternatif untuk menaja pelajarnya berikutan keadaan ekonomi negara ketika ini.

Antaranya, beliau berkata MARA akan melihat kepada negara yang kos sara hidup lebih rendah tetapi mempunyai kualiti pengajian dan pembelajaraan yang tinggi.

"Contohnya, kita kurangkan penghantaran pelajar di United Kingdom, sebaliknya menghantar pelajar ke negara lain seperti India kerana kos sara hidup lebih rendah," katanya menjawab soalan Datuk Othman Aziz (BN-Jerlun).

Menurutnya, pada masa yang sama, Mara juga melaksanakan program kerjasama antara Institusi Pendidikan Mara (IPMa) dan beberapa institusi awam dan swasta terpilih yang mempunyai rangkaian usahasama program dengan universiti di luar negara.

"Dahulunya, pelajar dihantar terus ke luar negara untuk mengikuti pengajian sepenuh masa di sana.

"Bagi menghadapi kekangan ekonomi semasa, pelajar akan membuat persediaan dalam negara selama dua tahun setengah dan seterusnya di universiti luar negara terpilih bagi program ijazah sarjana muda," katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 4 April 2016 @ 9:46 PM