Selasa,28 Julai 2015

Anjing kencing depan rumah

SAYA ingin kepastian berkenaan kencing anjing liar yang berada di hadapan rumah saya. Saya terlupa membersihkannya dan keesokan harinya ia hilang selepas terkena air hujan.

Adakah saya tetap perlu menyamak kawasan yang terkena najis itu? Sekiranya saya was-was jika sebelum ini pernah terpijak air kencing itu, perlukah saya menyamak lagi kaki dan kasut yang saya gunakan sedangkan ia sudah lama?

Atau ada cara yang lebih mudah untuk mengelakkan perasaan was-was sebegitu?

NASEHAH,

Sabah


SECARA umumnya, mana-mana kawasan halaman rumah yang terkena kencing anjing liar dikira suci apabila tersiram dengan air hujan. Lebih-lebih lagi apabila najisnya sudah tiada.

Dengan itu anda tidak perlu menyamak kawasan berkenaan. Terdapat riwayat daripada Rasulullah s.a.w yang menyatakan bahawa ada seorang badwi terkencing dalam masjid.

Rasulullah s.a.w hanya mengarahkan supaya disiram air untuk membersihkannya. Menurut Rasulullah s.a.w ajaran Islam datang untuk memudahkan dan bukan untuk menyusahkan (Sabiq 2000: I: 20).

Suruhan itu adalah untuk memudahkan orang Islam dalam membersihkan sesuatu kawasan dan anda tidak perlu was-was de­ngan kebersihan kawasan rumah anda tersebut.

Artikel ini disiarkan pada : 2012/01/19
`