POLIS memakai topeng mulut ketika membuat rondaan di kawasan Kuching Waterfront. FOTO Hazreen Mohamad
Mohd Roji Kawi
mdroji@bh.com.my


KUALITI udara sangat tidak sihat di Sarawak, hari ini, meningkat kepada empat kawasan dengan terbaharu Sarikei mencatat Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencecah 202 pada 8 pagi hari ini.

Tiga kawasan lain yang mencatat IPU melebihi 200 ialah sejak semalam terus berada pada tahap sangat tidak sihat iaitu Kuching (243), Samarahan (202) dan Sri Aman (244).

Bagaimanapun, kawasan yang berada dalam kualiti udara tidak sihat menurun kepada empat berbanding enam kawasan semalam iaitu Miri (102), Institut Latihan Perindustrian Miri (145), Sibu (173) dan Mukah (125).

Lima lagi Stesen Pengawasan Udara Automatik pula mencatat bacaan IPU pada tahap sederhana iaitu Sekolah Kebangsaan Kuala Baram 2 (96), Bintulu (99), Samalaju (91), Kapit (96) dan Limbang (85).

Ketua Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Mejar (PA) Ismail Mahedin berkata, sebanyak 40 tompok panas dikesan di negeri ini pagi ini dengan kebanyakannya membabitkan kebakaran hutan dan belukar.

Keadaan itu memburukkan lagi fenomena jerebu rentas sempadan akibat kebakaran hutan di wilayah Kalimantan, Indonesia.

Hari ini, sebanyak 646 tompok panas dikesan di wilayah itu, manakala 116 dikesan di Sumatera dan Brunei turut mencatat satu tompok panas.

“Justeru, orang ramai khususnya di lokasi yang kualiti udaranya mencapai tahap sangat tidak sihat dan tidak sihat perlu mengurangkan aktiviti luar rumah, memakai topeng mulut jika keluar dan minum banyak air untuk memastikan kesihatan tidak terjejas,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 9 September 2019 @ 2:12 PM