FOTO hiasan
BERNAMA

TANGGUNGJAWAB menjaga kebersihan tandas awam bukan hanya terletak pada pihak berkuasa tempatan (PBT) atau kontraktor pembersihan, sebaliknya semua pihak perlu memainkan peranan dalam memastikan negara sentiasa dalam keadaan bersih dan indah.

Timbalan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Muhammad Bakhtiar Wan Chik berkata, rakyat Malaysia seharusnya menunjukkan contoh baik kepada negara luar dengan mempraktikkan amalan kebersihan bukan sahaja di tandas awam, malah di semua tempat.

“Kita mohon kerjasama semua untuk menjaga tandas awam termasuk PBT, jangan berharap kepada kontraktor cuci sahaja sebaliknya kita sendiri apabila masuk tandas, kita kena pastikan sebelum keluar tandas itu bersih seperti mana kita masuk.

“Tahun depan Tahun Melawat Malaysia 2020. Kita mensasarkan 37 juta pelancong ke Malaysia. Rakyat mestilah menunjukkan contoh baik antaranya menjaga kebersihan negara kita,” katanya selepas merasmikan program sempena sambutan Hari Kebangsaan peringkat Parlimen Balik Pulau, Georgetown, malam tadi.

Beliau mengulas mengenai isu tandas awam kotor dibangkitkan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad pada 13 Ogos lalu.

Dr Mahathir menyatakan beliau malu dengan keadaan tandas awam di negara ini kotor dan busuk yang menurutnya mencerminkan masyarakat Malaysia tidak mempunyai tanggungjawab sivik.

Sementara itu, Muhammad Bakhtiar yang juga Ahli Parlimen Balik Pulau berkata, kementeriannya mengadakan banyak program ‘Voluntourism Malaysia Bersih dan Indah’ iaitu program berbentuk sukarelawan untuk mendidik dan memupuk amalan kebersihan dalam kalangan rakyat Malaysia.

Beliau berkata menerusi program itu, orang awam boleh mengambil bahagian dengan menjalankan aktiviti pembersihan seperti ‘plogging’ atau ‘trash hero’ semasa mereka melancong ke destinasi pelancongan.

“Kita banyak program voluntourism yang kementerian buat untuk memupuk nilai bersih dalam kalangan rakyat Malaysia. Malaysia bersih dan indah bukan hanya di tandas awam sahaja, malah di tempat awam pelancongan, destinasi pelancongan seperti pantai, trek hutan lipur, taman permainan, taman bunga dan sebagainya kita buat banyak program untuk memupuk nilai kebersihan,” katanya.

Menurutnya, kementerian sedang menyediakan dana untuk program seumpama itu dalam usaha meningkatkan kesedaran seluruh masyarakat betapa pentingnya menjaga kebersihan.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 25 Ogos 2019 @ 10:37 AM