Gambar hiasan
BERNAMA

PANIK dihubungi ‘majistret’ menyebabkan seorang peniaga pasar malam kehilangan wang simpanan berjumlah RM12,500 selepas memindahkannya ke akaun seorang individu tidak dikenali.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, mangsa yang berusia 45 tahun itu mendakwa ‘majistret’ bernama Suraya, kononnya berkhidmat di Terengganu menghubunginya pada 3 petang, Khamis lalu.

‘Majistret’ itu mendakwa mangsa mempunyai kes tunggakan kad kredit berjumlah RM10,000 di mahkamahnya dan perlu membuat bayaran jika mahu menyelesaikan kes tersebut segera.

“Selang beberapa jam kemudian, suspek sekali lagi menghubungi mangsa bagi memberi arahan untuk ke bank berhampiran bagi mendepositkan wang sebanyak RM2,500.

“Mangsa kemudiannya diarahkan untuk menunggu panggilan pada Jumaat, yang mana suspek sekali lagi memberi arahan melalui telefon untuk memasukkan duit ke dalam akaun yang diberikan,” katanya kepada media di Kuantan hari ini.

Mohd Wazir berkata, mangsa mula curiga apabila ‘majistret’ itu terus memutuskan panggilan selepas transaksi perbankan tamat, menyebabkan dia membuat laporan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Pekan semalam.

Katanya, siasatan dijalankan mengikut Seksyen 420 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 10 tahun dan sebat dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 17 Ogos 2019 @ 11:24 AM