YUSRIZAL Yusoff. FOTO Rosela Ismail
Mohd Husni Mohd Noor
mhusni@hmetro.com.my


JUMLAH aduan pengguna telekomunikasi diterima Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) meningkat 161 peratus kepada 4,635 bagi tempoh setengah tahun pertama tahun ini berbanding hanya 1,770 aduan bagi tempoh sama tahun lalu.

Timbalan Pengerusi CFM, Yusrizal Yusoff berkata, daripada jumlah aduan diterima itu, 97 peratus aduan dapat diselesaikan dalam tempoh kurang 15 hari setakat 5 Julai lalu seperti ditetapkan dalam Kod Amalan Am Pengguna Untuk Industri Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Beliau berkata, masalah rangkaian seperti gangguan perkhidmatan antara aduan tertinggi dilaporkan pengguna kepada CFM.

“Aduan lain termasuk bil dan caj, pemberian perkhidmatan, kemudahalihan nombor, perkhidmatan SMS, amalan tidak adil, salah nyata perkhidmatan, harga dan pertikaian terma serta syarat.

“Sebanyak 1,938 aduan membabitkan gangguan perkhidmatan direkodkan dalam tempoh itu.

“Antara isu mengenai masalah rangkaian yang kerap dilaporkan adalah gangguan perkhidmatan dan perkhidmatan yang tidak digunakan, liputan 4G/LTE tidak memuaskan, tiada liputan 4G/LTE dan tiada liputan jalur lebar berkelajuan tinggi,” katanya selepas mempengerusikan mesyuarat agung tahunan CFM ke-18 di sini, semalam.

Menurutnya, isu masalah rangkaian menduduki aduan tertinggi diterima CFM sejak empat tahun lalu.

Yusrizal berkata, isu baharu dibangkitkan pengguna telekomunikasi tahun ini adalah isu pengebilan langsung iaitu kemudahan pembayaran secara digital untuk sebarang pembelian di Google Play Store atau Apple App Store menerusi bil telefon bulanan atau kredit prabayar.

Katanya, menerusi pembangunan teknologi digital dalam sistem pembayaran dan penggunaan meluas e-Dompet lebih ramai pengguna memilih kaedah pembayaran tanpa tunai.

“Berikutan itu, CFM menerima beberapa aduan mengenai isu pembayaran melalui bil telefon mudah alih,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 1 Ogos 2019 @ 4:30 AM