MOHD Fauzi (kanan) bersama isteri, Rozi Suryana Hashim dilayan mesra kakitangan Kaunter Perkhidmatan Pelanggan TH di Hotel Land Premium yang menempatkan Maktab 82. FOTO Yusri Abdul Malek.
Yusri Abdul Malek
Yusrimalek@hmetro.com.my


SETIAP aduan atau rungutan jemaah haji dalam apa jua pemasalahan akan cuba diselesaikan segera oleh Pusat Perkhidmatan Pelanggan Tabung Haji (TH).

Pengarah Operasi Haji Makkah Datuk Ahmad Sohaimi Abdul Rahim berkata, pusat itu adalah barisan hadapan dalam menyediakan perkhidmatan terbaik kepada jemaah.

Katanya, dalam menangani aduan atau pemasalahan, pihak mengkategorikannya kepada tiga iaitu ringan, sederhana dan berat.

“Ringan ini adalah aduan mudah dan boleh diselesaikan dalam satu hari atau lebih awal atau secara spontan.

“Misalnya jemaah hilang gelang atau lencana nama haji atau buku rekod kesihatan, ia boleh dibuat dengan menggantikannya.

“Bagi sederhana pula, ia lebih kepada aduan yang boleh diselesaikan dalam dua atau tiga hari atau lebih cepat. Sebagai contoh, beg pakaian jemaah hilang ,alat pendingin hawa bilik tidak berfungsi atau terputus bekalan air. Ia akan diselesaikan dalam tempoh yang disasarkan,” katanya pada sidang media di Makkah, kelmarin.

Menurutnya, bagi kategori berat pula, berkaitan kejadian jenayah seperti kecurian atau kemalangan.

Ahmad Sohaimi berkata, semua masalah yang diadukan dan diselesaikan akan direkodkan sebagai rujukan dalam membaiki perkhidmatan pada masa depan.

Katanya, tahun lalu, pihaknya menerima kira-kira 500 aduan dan jumlah itu dianggap kecil jika dibandingkan dengan jumlah jemaah seramai 30,200 orang.

“Bagaimanapun setiap aduan diambil serius dan cuba diselesaikan segera. Buat masa ini, pihaknya menerima 200 aduan, kebanyakan hilang lencana nama dan kita sudah ganti dengan yang baharu.

“Saya menasihati jemaah agar menjaga lencana itu dengan cermat kerana ia adalah sebagai ganti kepada pasport dan kad pengenalan diri.

“Di semua maktab ada kaunter aduan yang membolehkan jemaah membuat apa juga aduan kepada TH,” katanya.

Sementara itu, seorang jemaah Mohd Fauzi Ibrahim berkata, kaunter perkhidmatan disediakan TH sangat membantu, malah kakitangannya juga mesra serta melakukan yang terbaik.

Beliau berkata, jemaah juga boleh bertanyakan pelbagai isu kepada kakitangan bertugas dan sekiranya ia membabitkan jabatan lain, mereka akan salurkan aduan itu kepada jabatan berkaitan.

“Saya puas hati dengan perkhidmatan diberikan dan harap ia dapat juga membantu jemaah lain yang memerlukan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 18 Julai 2019 @ 12:22 PM