BERNAMA

LAWATAN rasmi tiga hari Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terbukti menjadi misi yang bermanfaat terutama dalam memahami kekuatan masing-masing untuk kepentingan bersama terutama dalam jangka panjang.

Terdapat banyak perkara yang kedua-dua negara boleh saling melengkapi, terutama sebagai negara Islam.

“Terdapat banyak bidang (untuk kerjasama antara Malaysia dan Pakistan) Tetapi (sebelum ini), kita tidak tahu tentang keupayaan mereka dan mereka tidak mengetahui keupayaan kita. Hanya apabila kita berada di sini, kita dapat melihat kekuatan mereka,” kata Dr Mahathir kepada media Malaysia pada akhir lawatannya Sabtu.

Pakistan hari ini bukan Pakistan yang sama yang pernah beliau kunjungi pada tahun 1984, 1997 dan 2002, ketika menjadi perdana menteri buat kali pertama.

Ramai yang menganggap Pakistan sebagai “negara ketenteraan yang miskin” kerana persepsi buruk terhadap negara itu. Dan tidak ramai yang mengetahui bahawa negara Asia Selatan itu adalah pengeluar kenderaan tentera dan jet pejuang JF-17 Thunder, sebenarnya mereka menjual produk tersebut ke negara lain.

Oleh itu, tidak hairanlah Pakistan cuba memujuk beberapa negara terutamanya Malaysia membeli jet pejuang JF-17 Thunder.

“Mereka mampu membina pesawat (JF-17 Thunder). Pesawat yang ditunjukkan (semasa perarakan Hari Pakistan) beraksi dengan baik. Saya tahu Pakistan ingin menjual pesawat mereka kepada kita, “katanya.

Satu pencapaian lawatan itu ialah pada hari kedua lawatan itu di mana Dr Mahathir dan rakan sejawatannya dari Pakistan, Imran Khan merasmikan majlis pecah tanah bagi kilang pemasangan Proton di negara ini.

Kilang pemasangan itu akan dibina berhampiran Karachi, wilayah Sindh, dan ia akan menjadi kilang pertama Proton di rantau Asia Selatan.

Kilang itu akan mempunyai kapasiti pengeluaran sebanyak 25,000 kapasiti setahun mulai Jun 2020, dengan Saga sebagai model pertama.

“Apabila mereka (Pakistan) bersetuju dengan cadangan kita untuk mengeluarkan kereta (Proton) kita, saya rasa ia adalah perkara yang baik. Jika mereka boleh menghasilkan kenderaan tentera, saya tidak fikir jenis kenderaan lain akan menjadi masalah, “kata Dr Mahathir.

Walaupun Perdana Menteri menyatakan rasa kagum melihat bagaimana Pakistan telah membangun dan percaya bahawa kerjasama dengan Pakistan akan benar-benar memberi manfaat kepada Malaysia, namun Malaysia tidak akan berpihak dalam isu Pakistan-India di mana ketegangan berlarutan antara dua negara jiran.

“Secara diplomatik kita memutuskan untuk bersahabat dengan semua orang. Kami tidak peduli apa ideologi politik dan dalaman mereka tetapi kita mahu bersikap mesra dengan mereka, supaya kami dapat berdagang dengan mereka, dan kami dapat menyelesaikan banyak hal yang kita perlukan dari mereka.

“Kini Malaysia secara rasmi tidak mempunyai musuh kecuali Israel. Kita tidak pernah mempunyai hubungan dengan Israel. Bukan kerana kita menentang orang Yahudi. ia disebabkan oleh perkara-perkara salah yang mereka lakukan, “katanya.

Bagi Pakistan, negara ini bangga dengan cara Malaysia membangun dan menaikkan taraf hidup di bawah kepimpinan DrMahathir dan berharap dapat belajar banyak perkara dari Malaysia.

“Semasa krisis ekonomi Asia Tenggara 1998, Malaysia adalah satu-satunya yang berjaya melepaskan diri daripada krisis itu melalui penyelesaian tempatan. Kami Pakistan kini menghadapi keadaan ekonomi yang sukar ... dan begitu banyak perkara yang perlu dilakukan untuk keluar daripada masalah itu, “kata Imran.

Imran turut kagum melihat bagaimana Malaysia berjaya membangun dengan lebih banyak pelaburan langsung asing (FDI) dan pemindahan teknologi, selain berjaya membangunkan industri pelancongan.

“Satu bidang yang boleh mendapat pulangan dengan cepat adalah untuk belajar daripada pengalaman Malaysia dalam bidang pelancongan. Malaysia, dari apa diberitahu menjana hampir US$22 bilion (RM89.4 bilion) daripada pelancongan.

(Tidak seperti) Pakistan dengan sumber yang luas tetapi tidak menghasilkan apa-apa daripada pelancongan. Kami telah membincangkan bagaimana Malaysia boleh membantu untuk membangunkan industri pelancongan, “kata Perdana Menteri Pakistan itu.

Pada Sabtu, Dr Mahathir telah dianugerahkan Nishan-e-Pakistan atau Order of Pakistan, anugerah awam tertinggi negara, oleh Presiden Pakistan Dr Arif Alivi di Istana Presiden Aiwan-e-Sadr.

Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 24 Mac 2019 @ 10:45 AM
DR Mahathir diiringi Imran Khan ketika berlepas pulang selepas membuat lawatan rasmi tiga hari di Pangkalan Tentera Udara Pakistan Nur Khan Rawalpindi. FOTO Bernama