ANGGOTA bomba menjalankan khidmat khas kemanusiaan dengan membantu menurunkan jenazah seorang wanita obesiti ke liang lahad di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tanjong Chat, Kota Bharu, hari ini. FOTO ihsan bomba.
Siti Rohana Idris
cnews@nstp.com.my


SEPASUKAN anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Bharu dipanggil bagi membantu menurunkan jenazah seorang wanita obesiti seberat 190 kilogram ke dalam liang lahad, hari ini.

Jenazah wanita berusia 50 tahun itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kampung Tanjong Chat, Kota Bharu, pada 11.40 pagi.

Ketua Operasi, Mohd Zainuddin Senawi, berkata pihaknya menerima panggilan pada 11.29 pagi dan beliau bersama lima lagi anggota bergegas ke tanah perkuburan.

“Ketika kami sampai, jenazah wanita itu sedang dalam perjalanan dan tiba beberapa minit selepas itu.

“Kami menggunakan tali penyelamat diikat di lima penjuru pengusung sebelum meletak jenazah terbabit.

“Selain enam anggota terbabit, kami mendapat bantuan beberapa penduduk kampung yang turut membantu menurunkan jenazah ke liang lahad,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Mohd Zainuddin berkata, proses menurunkan jenazah itu tidak memakan masa lama dan hanya lima minit sahaja diambil.

Menurutnya, ia adalah khidmat khas kemanusiaan daripada pasukan bomba terhadap masyarakat dan bersedia membantu bila-bila masa dan apa juga situasi diperlukan.

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 January 2019 @ 7:31 PM