AL-Sultan Abdullah dan isteri, Tengku Azizah Aminah Maimunah tiba di Balairung Seri, Istana Abu Bakar. FOTO Halimaton Saadiah Sulaiman
Abdul Razak Raaff dan Mohamad Azim Fitri Abdul Aziz
cnews@nstp.com.my


SULTAN Pahang VI Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah mahu kepemimpinan kerajaan negeri di setiap lapisan berkhidmat kepada rakyat dengan penuh amanah, bertanggungjawab serta menjunjung sifat ketakwaan.

Dalam titah sulungnya selepas dimasyhurkan sebagai sultan, baginda bertitah hanya pemimpin yang bertakwa sahaja akan menginsafi bahawa setiap perbuatan dan keputusan yang dibuat mereka bakal dihitung di akhirat kelak.

“Kepada rakyat jelata sekalian, saya ini tidak ubah ‘bagai condong yang akan menongkat, bagai rebah yang akan menegak. Kekuatan sebuah negeri adalah kerana raja pemerintah manakala kekuatan raja pemerintah terletak kepada kerajaan dan rakyatnya.

“Kepada sayalah tempat sekalian rakyat menumpang teduh apabila dilanda musibah dan menumpang kasih apabila berduka.

“Legasi pemerintahan Paduka Ayahanda (Sultan Ahmad Shah) yang berpaksikan kepada kata keramat ‘Raja Dan Rakyat Berpisah Tiada’ akan terus saya jadikan sebagai cogan utama pemerintahan saya,” titahnya pada majlis pemasyhuran Sultan Pahang Keenam, di Istana Abu Bakar, Pekan, hari ini.

Turut berangkat ke majlis itu, isteri baginda, Tengku Puan Pahang, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah; adinda baginda, Tengku Muda Pahang, Tengku Abdul Rahman Sultan Ahmad Shah dan Tengku Arif Temenggong Pahang, Tengku Fahd Mu’adzam Sultan Ahmad Shah.

Laungan tiga kali Allahu Akhbar dan Daulat Tuanku turut mengiringi istiadat pemasyhuran yang berlangsung di Balairung Istana Abu Bakar,

Kira-kira 1,500 tetamu kalangan kerabat diraja Pahang, orang kenamaan, ketua jabatan dan rakyat Pahang memeriahkan majlis pemasyhuran penuh istiadat dan bersejarah itu..

Baginda yang memakai baju berwarna kuning juga sebak beberapa minit dan menitiskan air mata ketika memohon rakyat mendoakan kesejahteraan Paduka Ayahanda Sultan Ahmad Shah serta bondanya, Al-Marhumah Tengku Ampuan Afzan Rahimahallah Tengku Panglima Perang Tengku Muhammad yang mendidik baginda dengan penuh kasih sayang.

Berita berkaitan

Sultan Abdullah dimasyhur Sultan Pahang [METROTV]

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 15 January 2019 @ 12:53 PM