ANGGOTA forensik bomba memeriksa lokasi kejadian letupan gas di CityOne Megamall, Kuching, hari ini. Foto Ihsan JBPM. Gambar kecil, Khirudin.
Melvin Joni
cnews@nstp.com.my


INSIDEN letupan sebuah restoran makanan segera di pusat beli-belah CityOne Megamall di Kuching, kelmarin dipercayai berpunca dari kebocoran gas petroleum cecair (LPG) jenis butane.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak Khirudin Drahman berkata, penemuan itu hasil siasatan awal pakar forensik kebakaran dari Ibu Pejabat JBPM Putrajaya di lokasi kejadian.

“Berdasarkan sampel diperoleh dari lokasi kejadian untuk tujuan ujian makmal dan pengesahan, ia menunjukkan ciri-ciri (gas) yang sama (LPG).

“Ini banyak digunakan dalam sektor komersial kerana lebih menjimatkan bagi kegunaan jangka panjang. Ia berbeza dengan dengan jenis LPG di rumah, khusus bagi kegunaan domestik yang membabitkan campuran butane dan propane,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Dalam kejadian jam 3.30 petang Selasa lalu, tiga pekerja terbunuh selepas dihempap runtuhan dinding dan siling sebuah restoran makanan segera berpunca dari letupan gas.

Kejadian turut mencederakan 41 mangsa lain, dengan kebanyakannya adalah orang awam yang juga pengunjung pusat beli-belah berkenaan.

Insiden turut menyebabkan beberapa premis perniagaan berhampiran mengalami kerosakan akibat impak letupan.

Sehingga semalam, kompleks komersial berkenaan masih ditutup kepada orang awam atas faktor keselamatan, selain memberi ruang kepada proses siasatan dan pembersihan sisa runtuhan.

Khirudin ketika mengulas lanjut, pihaknya percaya jenis sampel gas yang diperoleh dari lokasi kejadian memiliki ciri lebih ringan, tidak berwarna dan tidak berbau.

“Ia memiliki aras letupan yang rendah, malah kebocoran juga sukar disedari sehinggalah ketumpatannya cukup untuk menghasilkan ledakan (letupan) bila terdapat percikan (api),” katanya.

Sementara itu, Khirudin berkata, pihaknya sedang dalam proses merekodkan keterangan saksi bertujuan melengkapkan laporan insiden berkenaan.

“Ini mungkin mengambil sedikit masa kerana saksi utama, yang paling hampir dengan lokasi kejadian ketika letupan berlaku masih dalam keadaan kritikal dan diletakkan di bawah pengawasan rapi.

“Proses mendapatkan keterangan lanjut daripada saksi berkenaan akan dilakukan sejurus keadaan mengizinkan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 6 Disember 2018 @ 7:18 PM