Murni Wan Omar
murni@nstp.com.my


DATIN Seri Rosmah Mansor didakwa atas pertuduhan meminta rasuah RM187.5 juta dan menerima rasuah RM1.5 juta dalam kes penyelewengan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel bagi sekolah di Sarawak.

Bagaimanapun, Rosmah mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan atas kedua-dua pertuduhan selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Azman Ahmad.

Mengikut pertuduhan, beliau didakwa meminta suapan berjumlah RM187,500,000 iaitu 15 peratus daripada nilai kontrak daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Ia sebagai dorongan untuk membantu Jepak Holdings Sdn Bhd mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid dan Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel Bagi 369 Sekolah Luar Bandar Sarawak bernilai RM1,250,000,000 secara rundingan terus daripada Kementerian Pendidikan.

Beliau didakwa melakukan perbuatan itu di Lygon Bistro, G-24, Ground Floor, Sunway Putra Mall, 100, Jalan Putra, Chow Kit, Kuala Lumpur, antara bulan Mac dan April 2016.

Bagi pertuduhan kedua, Rosmah didakwa menerima rasuah berjumlah RM1.5 juta daripada Saidi sebagai upah membantu Jepak Holdings mendapatkan projek itu.

Rosmah didakwa melakukan perbuatan itu di No 11 Jalan Langgak Duta, Taman Duta, Kuala Lumpur, pada 7 September 2017.

Bagi kedua-dua perbuatan itu, beliau didakwa mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Ia memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda nilai suapan, atau RM10,000, mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Pendakwaan dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Umar Saifuddin Jaafar dan Mohd Mukhzany Fariz Mohd Mokhtar.

Rosmah diwakili peguam Datuk K Kumaraendran, Datuk Geethan Ram Vincent, Rajivan Nambiar, Reza Rahim, Lavinia Raja, Azrul Zulkifli Stork dan Iskandar Shah Ibrahim.

Mahkamah menetapkan Rosmah diikat jamin RM1 juta dengan membayar RM500,000 hari ini, manakala selebihnya dibayar dalam tempoh tujuh hari.

Kes disebut semula 10 Disember ini.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 15 November 2018 @ 4:27 PM
ROSMAH ketika hadir di mahkamah. FOTO Aizuddin Saad