MOHAD Idris menunjukkan dadah yang dirampas. FOTO Adi Safri
Mohamed Farid Noh
farid_noh@nstp.com.my


TAKTIK lelaki menyembunyikan dadah bernilai RM310,000 di ruangan tersembunyi di dalam kereta mewahnya dibongkar polis yang memeriksa kenderaan itu, Isnin lalu.

Dalam pemeriksaan kira-kira jam 6 petang itu, Bahagian Siasatan Narkotik dan Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tangkak menemui dadah yang disembunyikan dalam ruangan rahsia antara tempat duduk belakang dan but.

Ketua Polis Daerah Tangkak Superintendan Mohad Idris Samsuri berkata, anggota yang memeriksa kereta mewah itu pada mulanya menyiasat kes peras ugut membabitkan suspek yang berlaku di Bukit Gambir, dekat sini, dua minggu lalu.

"Suspek ditahan di Johor Bahru dalam serbuan di Danga Bay dan sudah direman di sana namun lelaki itu dan kereta mewahnya dipindahkan ke IPD Tangkak untuk siasatan lanjut kes peras ugut yang dilaporkan di Bukit Gambir.

“Namun Isnin lalu, apabila anggota IPD Tangkak membuat pemeriksaan lanjut dan teliti pada kereta Volkswagen Passat suspek, kami menemui ruangan rahsia dan apabila diumpil terdapat bungkusan plastik hitam dan kotak mengandungi dadah.

“Pemeriksaan lanjut mendapati plastik hitam itu memuatkan enam paket syabu yang dibungkus dalam bungkusan teh Cina seberat 7.03 kilogram, manakala kotak berkenaan mengandungi dadah jenis ketamin (3 gram) dan tujuh pil ekstasi (2 gram).

“Kesemua dadah berkenaan bernilai RM310,000 manakala kereta mewah berkenaan RM80,000. Suspek berusia 43 tahun itu direman mulai hari ini sehingga Selasa ini," katanya, pada sidang media.

Mohad Idris berkata, siasatan lanjut mendapati suspek yang sudah berkahwin itu mempunyai tujuh rekod lampau berkaitan dadah dan senjata api.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang membawa hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan,” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Julai 2018 @ 12:33 PM