PESERTA ekspedisi bergambar di puncak Gunung Fuji. FOTO Mohamad Azim Fitri Abd Aziz
Mohamad Azim Fitri Abd Aziz
cnews@nstp.com.my


LALUAN pendakian berliku selain perlu mendaki secara berterusan selama 12 jam pada sebelah malam.

Itu antara cabaran yang terpaksa dihadapi kumpulan 23 pendaki termasuk pengamal media dari Pahang yang bernaung di bawah kelab pendakian dan rekreasi RBO Team apabila berjaya menawan Gunung Fuji, kelmarin.

Difahamkan, kumpulan 23 pendaki yang memulakan misi mereka pada Sabtu lalu, adalah kumpulan pendaki terbesar dari Malaysia yang berjaya menawan puncak tertinggi di Jepun yang berketinggian 3,776 meter dari aras laut.

Pengerusi RBO Team, Abdul Rahim Othman, 58, berkata, menawan gunung tertinggi di negara matahari terbit itu adalah cabaran baharu yang diharungi kumpulan terbabit kerana hampir keseluruhan pendakian berlangsung pada waktu malam.

“Kami memulakan pendakian seawal jam 8 malam (waktu Jepun) dan terpaksa menempuh perjalanan cukup mencabar yang diharung dalam keadaan gelap... selain laluan berbatu dan berdebu pendaki juga diuji dengan laluan pendakian berliku atau kami gelar ia ‘laluan Zig Zag’.

“Jika tidak mempunyai kekuatan mental dan fizikal yang cukup pasti pendaki akan terkandas dan tidak dapat menyempurnakan misi ke pucak. Alhamdulillah selepas berdepan segala cabaran semua pendaki selamat tiba ke puncak dengan pendaki terawal tiba pada kira-kira jam 8 pagi,” katanya, hari ini.

Turut serta enam pengamal media iaitu, wartawan kumpulan New Straits Times Press (NSTP) Pahang, Mohamad Azim Fitri Abd Aziz, jurugambar NSTP Pahang, Muhd Asyraf Sawal, wartawan sambilan TV Al-Hijrah, Mohammad Sofiyyuddin Sarani, jurukamera RTM Pahang, Amzari Jamaludin, wartawan Sinar Harian, Mohd Ridzuan Abu Hassan dan Ketua Biro Bernama Pahang, Noor Shamsiah Ismail.

Abdul Rahim berkata, biarpun RBO Team sudah mendaki dan menawan lebih 10 puncak di dalam dan luar negara, namun Gunung Fuji berbeza berbanding gunung lain yang pernah didaki kumpulan itu.

Katanya, Gunung Fuji yang terletak di daerah Chubu, Honshu bukan sahaja memerlukan pendaki bersedia dari sudut fizikal malah menuntut kekuatan mental yang mana pendaki akan diuji dengan angin sejuk serta debu gunung berapi sepanjang perjalanan.

Sementara itu, pendaki Zafril Nasir, 36, berkata, pengalaman menyertai ekspedisi Gunung Fuji sememangnya berbeza berbanding gunung lain yang pernah didakinya kerana kebanyakan masa pendakian dihabiskan pada waktu malam.

“Selain angin sejuk pada sebelah malam pendakian ini juga dilakukan secara berterusan tanpa kami singgah bermalam di mana-mana stesen persinggahan... kami bersyukur cuaca baik, jika cuaca buruk pendakian kami tentu lebih sukar,” katanya.

Usahawan dari Maran, Pahang itu berpendapat kumpulan pendaki yang sukakan cabaran perlu menyenaraikan Gunung Fuji di dalam kalendar pendakian mereka kerana ia pasti berbaloi dalam memberikan cabaran dan kepuasan pendakian.

Bagi pendaki wanita, Datin Diana Arnida Ahmad Kamal, 35, pendakian ke puncak gunung berapi itu sememangnya menguji tahap kesabaran pendaki.

“Berkat sokongan dalam pasukan ini, saya akhirnya sampai ke puncak... kunci kejayaan semua pendaki dalam ekspedisi kali ini saya percaya adalah semangat kerjasama dan saling membantu antara satu sama lain yang membuatkan kami berjaya merealisasikannya,” katanya.

INFO GUNUNG FUJI

*Turut digelar Gunung Wanita (lady Mountain) oleh penduduk tempatan

*Hanya boleh didaki pada musim panas iaitu bermula pada bulan Jun

*Pendaki yang ingin ke Gunung Fuji boleh menggunakan perkhidmatan bas, kereta api dan teksi dari Tokyo dengan perjalanan memakan masa hampir tiga jam.

*Turut diiktiraf sebagai Tapak Warisan Budaya Dunia oleh Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 24 Julai 2018 @ 10:28 AM