GAMBAR hiasan.
Tuan Asri Tuan Hussein
asri_hussein@hmetro.com.my

)

JEMAAH haji Malaysia digalak mengamalkan sistem ‘buddy’ atau peneman dalam kalangan sesama mereka sebagai sokongan kepada khidmat petugas dan pembimbing disediakan Tabung Haji (TH).

Timbalan Ketua Rombongan Haji (Kebajikan) 1439H Nurrinanuwar Shamsuddin berkata, jumlah petugas TH yang terhad tidak mampu memenuhi semua keperluan jemaah haji.

Menurutnya, kumpulan 483 jemaah hari pertama dari Madinah yang bakal tiba di sini Ahad ini boleh mula menggunakan sistem peneman itu apabila mereka mengerjakan ibadat umrah pada keesokan hari.

"Aktiviti pertama sebaik mereka tiba ialah membuat umrah. Mereka akan dipandu pihak muasasah dan petugas TH, tapi kita cuma ada lapan petugas di maktab (tidak termasuk petugas perubatan). Kalau lapan orang ni nak jaga lebih 400 jemaah dalam satu kumpulan memang sukar.

"Jadi, kita harap jemaah yang ada pengalaman seperti pernah menunaikan umrah sebelum ini dan biasa suasana di Masjidilharam serta Makkah supaya dapat bantu kawan-kawan sebilik," katanya

Beliau berkata, lapan hari tinggal bersama di Madinah, pasti kumpulan jemaah terbabit sudah tahu siapa yang uzur dan perlukan bantuan.

"Melalui sistem buddy, kita bantu sesama kita supaya dapat kita sama sama laksana umrah dengan sempurna," katanya ketika sesi taklimat kepada wartawan Malaysia di pejabat operasi TH di Hotel Abraj Al-Janadriyah, di Makkah.


PUSAT Perkhidmatan Pelanggan berperanan memberikan maklumat semasa dan menyalurkan bantuan kepada jemaah.

Sementara itu, Nurinanuwar berkata, bagi menyambut ketibaan jemaah dari Madinah dan penerbangan terus dari Kuala Lumpur ke Makkah, persiapan pihaknya kini pada tahap 80 peratus.

Beliau berkata, sehingga Khamis kira-kira 180 petugas haji telah berada di bandar ini dan menjangkakan persediaan akan siap sepenuhnya Ahad, sebelum ketibaan kumpulan jemaah pertama dari Madinah yahg dijadual jam 11 malam.

"Lokasi penginapan jemaah haji Malaysia di Makkah dibahagikan kepada empat zon yang menempatkan 12 maktab, dan jemaah akan ditempatkan antara tiga ke tujuh orang sebilik," katanya.

Beliau berkata terdapat tiga maktab masing-masing di Zon A dan Zon B, empat maktab di Zon B dan dua maktab di Zon C.

Di setiap pusat perkhidmatan maktab, terdapat seorang pengurus, dua penolong pengurus, dua pembimbing ibadat dan tiga petugas yang akan dibantu rombongan perubatan dari Kementerian Kesihatan Malaysia.

Selain itu, pusat perkhidmatan pelanggan yang fungsinya memberi maklumat dan bantuan kepada jemaah turut disediakan di bangunan yang ramai jemaah menginap bagi melengkapkan khidmat diberikan pusat perkhidmatan maktab.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 20 Julai 2018 @ 2:56 PM