Anwar akan menyatukan PKR jika diangkat sebagai Presiden.
Mohd Iskandar Ibrahim
mohd_iskandar@nstp.com.my

PRESIDEN PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail dijangka memberi laluan mudah kepada suaminya, Datuk Seri Anwar Ibrahim jika berlaku pertandingan merebut jawatan tertinggi itu pada pemilihan parti itu bulan depan.

Penganalisis politik, Dr Ainul Adzellie Hasnul berkata, Dr Wan Azizah sanggup berundur jika Anwar mahu kembali aktif dalam politik.

“Memang wujud dua kem dalam pemilihan PKR iaitu kem yang menyokong Dr Wan Azizah dan satu lagi kem yang menyokong Anwar, namun di belakang kem yang menyokong Anwar adalah Timbalan Presiden PKR, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali.

“Sekiranya Anwar memilih bertanding sebagai Presiden, isterinya akan memberi laluan mudah dan Anwar akan mengosongkan jawatan Ketua Umum parti itu. Jika ini berlaku, tidak akan ada pertandingan Presiden dan Anwar akan menang tanpa bertanding,” katanya.


Ainul Adzellie

Ainul Adzellie berkata, sekiranya Anwar memilih bertanding jawatan Presiden, Azmin pula dijangka mempertahankan jawatannya sebagai timbalan dan pertandingan sengit mungkin membabitkan jawatan Naib Presiden.

Katanya, terdapat juga kemungkinan Rafizi Ramli akan menentang Azmin untuk jawatan Timbalan Presiden jika Naib Presiden PKR itu dilantik sebagai Senator.

Sementara itu, pakar geostrategis, Azmi Hassan berkata, kewujudan dua kumpulan itu bukan sahaja memanaskan pemilihan parti terbabit malah akan menentukan kem mana yang akan menguasai Kerajaan Persekutuan.

“Jika diandaikan Anwar kekal sebagai Ketua Umum dan Dr Wan Azizah sebagai Presiden secara tanpa bertanding, tetapi perebutan jawatan lain adalah manifestasi pertembungan proksi di antara dua kem ini.

“Pemilihan dijangka sengit kerana kedua-dua kem pasti mahu penyokong mereka dapat memegang jawatan lain dalam parti. Ini bukan sahaja akan menentukan penguasaan parti tetapi juga penguasaan Kerajaan Persekutuan dan negeri,” katanya.

NSTP hari ini melaporkan PKR dilanda dilema menjelang pemilihan parti itu apabila wujud dua kumpulan yang menyokong pencalonan jawatan Presiden.

Satu pihak mahu Dr Wan Azizah dikekalkan sebagai presiden parti manakala satu lagi mahu beliau berundur dan memberi laluan kepada Anwar sebagai persediaan menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad sebagai Perdana Menteri.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 7 Julai 2018 @ 4:45 PM