KETUA Pegawai Eksekutif UCSC, Shayaa Othman (kanan) menyerahkan sijil Anugerah Destinasi Mesra Muslim kepada Ahmad Samsuri pada Majlis Berbuka Puasa Bersama Portfolio Pelancongan di Duyong Marina & Resort Pulau Duyong. - Foto ROZAINAH ZAKARIA
Hanneeyzah Bariah Baharin
hanneeyzah@nstp.com.my

SEKTOR pelancongan Terengganu mencatat satu lagi kejayaan apabila diiktiraf sebagai Destinasi Mesra Muslim, selain Bandar Acheh, Indonesia.

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, pengiktirafan Anugerah Standard Kualiti Islam (IQS) daripada Universal Crescent Standard Center (UCSC) itu, menjadi pemangkin untuk kerajaan negeri mencapai sasaran menjadikan negeri penyu ini sebagai Koridor Pelancongan Islam Antarabangsa.

Beliau berkata, pengiktirafan yang mengujakan itu juga diharap dapat menarik lebih ramai pelancong dari Asia Barat dan negara Timur Tengah untuk berkunjung ke negeri ini.

“Terengganu sebenarnya banyak kapasiti pelancongan yang boleh dibangunkan untuk menjadi hab pelancongan.

“Sekarang ini kita lihat, negara menerima ramai pelancong Timur Tengah, bagaimanapun sebahagian besar mereka ini tidak datang ke Terengganu.

“Jadi pengiktirafan sebagai Destinasi Mesra Muslim ini diharap dapat menjadi alat untuk kita menarik perhatian pelancong Timur Tengah untuk datang ke Terengganu.

“Kalau diikutkan, Terengganu mempunyai tarikan pelancongan serba lengkap dengan jajaran pantai dan pulaunya yang tercantik, alam semulajadi yang memukau selain terkenal sebagai tapak penyebaran Islam, namun masih kurang menerima pelancong dari negara Timur Tengah,” katanya selepas Majlis Penyerahan Anugerah Standard Kualiti Islam daripada UCSC dan Majlis Berbuka Puasa Bersama Portfolio Pelancongan di Kuala Terengganu, semalam.

Hadir sama Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Maklumat negeri, Ariffin Deraman dan Pengarah Jabatan Pelancongan negeri, Tun Ahmad Faisal Tun Abd Tun Razak.

Mengenai kemungkinan tema pelancongan Islamik itu akan menjejaskan kemasukan pelancong bukan Islam terutama dari negara Barat dan China, beliau berkata, ia persepsi salah yang perlu diperbetulkan.

“Sebenarnya ramai tidak faham dalam bidang pelancongan juga, kita ada pertimbangan Islam dan sebagai kerajaan di bawah pentadbiran PAS sudah tentu kita mahu menitikberatkan pelaksanaan tema Islam itu dalam semua aspek.

“Mungkin di awalnya ada sedikit rasa kurang selesa bagi pelancong bukan Islam, tetapi saya yakin apabila mereka faham mengenainy ia tidak akan menjadi masalah kerana tidak ada apa yang boleh menjejaskan mereka pun (pelancong bukan Islam),” katanya.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 25 Mei 2018 @ 11:21 AM