TUN Daim (kanan) pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Penasihat Kerajaan hari ini. -Foto BERNAMA
Nurhayati Abllah; Farah Adilla; Tasnim Lokman dan Fahmy Azril Rosli
bhbiz@nstp.com.my


KOS sebenar projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) adalah melebihi RM66 bilion, menurut Majlis Penasihat Kerajaan.

Pengerusinya, Tun Daim Zainuddin berkata, nilai sebenar projek yang dinyatakan kerajaan sebelum ini adalah tidak tepat.

“Fasa pertama projek itu sahaja adalah RM55 bilion, tidak termasuk pembangunan fasa kedua yang membabitkan jumlah sebanyak RM11 bilion.

“Jika dicampurkan dengan kadar faedah dan semuanya, kebarangkalian jumlahnya lebih banyak,” katanya pada sidang media di Kuala Lumpur, hari ini.

Daim yang juga bekas Menteri Kewangan berkata, angka terbaharu itu diterima hasil pertemuan enam hari dengan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC), selain pengendali ECRL, Malaysia Rail Link Sdn Bhd.

“Jadi, kita berdepan kemungkinan pembayaran balik lebih banyak daripada jumlah yang dinyatakan sebelum ini berikutan 85 peratus daripada projek mega itu dibiayai oleh Exim Bank China yang mengenakan faedah 3.25 peratus,” katanya.

Ditanya kebimbangan penarafan terhadap Malaysia, Daim menjelaskan tidak begitu memfokuskan mengenai perkara itu.

“Saya tidak begitu mengambil berat terhadap penarafan. Ketika kita diturunkan penarafan kredit pada 1998 pun, saya tidak ambil kisah.

“Kita tidak perlu terlalu risau mengenainya. Apa yang perlu kita bimbangkan ialah tentang apa yang akan berlaku dalam tempoh 10 tahun ini,” katanya.

Mengulas mengenai pengenalan Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST), Daim berkata ia dijangka diperkenalkan dalam dua hingga tiga bulan ini bagi menggantikan Cukai Barang dan Perkhidmatan GST.

Bagaimanapun, ia masih di peringkat kajian teliti kerana membabitkan pelbagai pihak.

Ditanya mengenai prestasi ringgit pada masa ini, beliau berkata, ia menunjukkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan baharu.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 18 Mei 2018 @ 9:53 PM