Antara kanak-kanak Tionghua yang menyertai program berkhatan. FOTO Mohamed Sahidi Yusof
Mohamed Sahidi Yusof
am@hmetro.com.my


SEMBILAN kanak-kanak berketurunan Tionghua gembira apabila berpeluang berkhatan beramai-ramai secara percuma sempena program Khatan Perdana di pejabat Barisan Nasional Dewan Undangan Negeri (DUN) Bukit Panau, Tanah Merah, hari ini.

Kehadiran mereka berusia antara 10 hingga 12 tahun pada majlis itu menarik perhatian orang ramai kerana ini adalah kali pertama kanak-kanak bukan beragama Islam menyertai program berkhatan yang dianjurkan UMNO Bahagian Tanah Merah.

Seorang kanak-kanak, Ang Yik Wei, 12, mengakui berasa takut dan cemas sebelum di bawa masuk ke bilik berkhatan.

"Bagaimanapun kehadiran ibu bapa yang menemani dapat meredakan debaran sekali gus menghilangkan rasa gementar.

"Ini satu pengalaman yang tidak akan dilupakan sepanjang hayat dan boleh dikongsi bersama keluarga serta rakan," katanya.

Rakannya, Pah Jian Hua, 11, gembira malah tidak dapat tidur lena kerana menunggu hari untuk dikhatankan. "Ibu memberitahu berkhatan banyak manfaat sebelum kami melangkah ke alam dewasa dan antara lain menjamin kebersihan sekali gus mengurangkan risiko jangkitan penyakit," katanya.

Terdahulu, kanak-kanak terbabit dimandikan beramai-ramai dengan pancutan air oleh bomba dan diberi makan pulut semangat sebelum dikhatankan.

Sementara itu, Pengarah Pilihan Raya BN DUN Bukit Panau, Dayang Saniah Awang Hamid berkata, seramai 80 kanak-kanak dikhatankan termasuk sembilan berketurunan Tionghua.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 4 Disember 2017 @ 4:06 PM