AHMAD Shabery (tengah) menyampaikan replika cek dan piala kepada wakil juara PPNJ, semalam.
Mohd Sabran Md Sani
sab@hmetro.com.my


Iskandar Puteri: Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dalam peringkat melaksanakan pelan jangka panjang mengeluarkan 50,000 lembu bagi tujuan daging korban memandangkan wujud persaingan untuk mendapatkan bekalan itu daripada sumber di negara jiran.

Menterinya, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek berkata, kemungkinan negara terputus bekalan itu dari negara pengeluar seperti Thailand dan Myanmar ada memandangkan persaingan dari China serta Vietnam yang mampu menawarkan harga tinggi.

“Saya melihat kemungkinan bahawa negara berdepan kesukaran mendapatkan daging korban pada masa depan atas dua sebab iaitu pertama, sekiranya kadar tukaran asing tidak baik maka harga import akan mahal dan kedua, negara jiran, Thailand ke arah penternakan lebih maju.

“Disebabkan itu, lembu hidup dari Myanmar dan Thailand pergi ke negara berkenaan dan tidak mahu datang (eksport) ke Malaysia,” katanya pada sidang media sempena Mesyuarat Agung Tahunan Pertubuhan Peladang Negeri Johor (PPNJ) Kali Ke-39 di sini, semalam.

Hadir sama, Pengerusi Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP) Datuk Zainal Dahalan, Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Ismail Mohamed dan Pengerusi Ahli Lembaga Pengarah PPNJ, Datuk Seri Saipolbahari Suib.

Katanya, negara perlu mempunyai perancangan untuk menghasilkan bekalan lembu hidup dalam masa beberapa tahun ini.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 15 September 2017 @ 6:01 AM