Anggota komuniti Rohingya di Sydney mengadakan protes di luar Jabatan Perdagangan dan Hal Ehwal Luar di Sydney, New South Wales, Australia, hari ini bagi membantah kekejaman tentera Myanmar membunuh etnik berkenaan ketika ini. FOTO EPA
Yusmizal Dolah Aling
yusmizal@hmetro.com.my


KERAJAAN digesa mengenakan sekatan ekonomi ke atas Myanmar sebagai menunjukkan bantahan ke atas krisis yang berlaku di Rakhine ketika ini.

Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Dr Abdul Kadir Warsi Mohamed berkata, langkah itu difikirkan munasabah ketika banyak tuntutan daripada pelbagai pihak tidak dipedulikan Myanmar, malah pengusiran masih berterusan berlaku di sana.

Katanya, ia perlu dilaksanakan di semua peringkat termasuk pelbagai agensi berkaitan termasuk orang perseorangan dalam usaha menyuarakan pendirian Malaysia dalam isu ini.

"Sekatan dan boikot ini adalah senjata sivil. Kita bukan anti membabi buta.

“PPIM mengikuti secara dekat isu ini dan mendapati usaha diplomatik ini juga gagal.

"PPIM menyeru umat Islam di negara ini untuk menyahut usaha pelbagai pihak untuk memberi bantuan kemanusiaan sedaya mungkin, kerana kalau bukan kita, siapa lagi. Kita juga akan bersama dalam kempen bantuan ini dalam masa terdekat," katanya kepada Harian Metro.

Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 7 September 2017 @ 4:12 PM