Zatul Iffah Zolkiply
zatuliffah@hmetro.com.my


Kuala Terengganu: Seorang lelaki mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret, di sini, semalam atas tuduhan mencabul seorang kanak-kanak perempuan berusia enam tahun.

Tertuduh, Foo Say Phang, 57, mengangguk faham dan mohon dibicarakan ketika pertuduhan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan kerana mencabul dibacakan di hadapan Majistret Abdul Hayyi Salim.

Mengikut kertas pertuduhan, lelaki berkenaan didakwa melakukan kekerasan jenayah iaitu mencabul kehormatan dengan memasukkan jari ke dalam kemaluan mangsa yang ketika itu berusia enam tahun di rumah kedai di daerah ini antara jam 9 malam dan 9.30 malam pada 26 Disember hingga 28 Disember 2016.

Bagi kesalahan itu, tertuduh berdepan hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda atau sebat atau mana-mana dua daripada seksaan berkenaan jika sabit kesalahan.

Sejurus pengakuan tidak bersalah tertuduh direkodkan, Abdul Hayyi menetapkan 18 Jun ini sebagai tarikh sebutan semula kes untuk serahan dokumen dan membenarkan tertuduh diikat jamin RM6,500 dengan seorang penjamin.

Pendakwaan dijalankan Pegawai Pendakwa Asisten Superintendan L Rathna.

Sebelum ini, dilaporkan bapa mangsa (pengadu) ketika berada di rumah mereka di daerah Kuala Nerus jam 3 petang pada 31 Disember tahun lalu dimaklumkan mangsa sakit di bahagian kemaluannya.

Seorang lagi anak perempuan pengadu memaklumkan mangsa ada menceritakan tertuduh menggosok dan memasukkan jarinya ke dalam kemaluannya.

Bapa mangsa yang terkejut mendengar cerita itu membawa mangsa ke Hospital Sultanah Nur Zahirah (HSNZ) Kuala Terengganu dan pemeriksaan mendapati ada kesan kemerahan dan koyakan pada kemaluan mangsa sebelum satu laporan dibuat di Balai Polis Kuala Terengganu.

Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 12 Jun 2017 @ 9:54 AM