AHMAD Zahid menyampaikan cenderamata kepada Dacic (kanan) sambil diperhatikan Anifah.
BERNAMA

New York: Kerajaan memandang serius ancaman terhadap pertahanan dan keselamatan negara dengan mengambil langkah serius melantik Panglima Angkatan Tentera Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin sebagai Ketua Pengarah Majlis Keselamatan Negara (MKN) yang pertama.

Mengumumkan perkara itu di sini, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menggesa rakyat supaya tidak memandang remeh ancaman itu yang datang dari dalam dan luar negara.

“Atas kepedulian kerajaan terhadap ancaman kepada pertahanan dan keselamatan negara ini maka kerajaan menetapkan bahawa tugas memimpin MKN diserah kepada pegawai polis atau tentera,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Jamuan Makan Malam Timbalan Perdana Menteri bersama pegawai dan kakitangan Perwakilan Tetap Malaysia ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan agensi kerajaan yang beroperasi di New York di pejabat perwakilan itu, di sini.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri berkata, anggota MKN dilantik dalam kalangan pegawai polis dan tentera berpengalaman dalam setiap sudut pertahanan dan keselamatan negara.

Lazimnya, MKN diketuai seorang setiausaha terdiri daripada pegawai sivil dan Zulkifeli menjadi pegawai tentera pertama dilantik ke jawatan itu.

Difahamkan pelantikan Zulkifeli berkuat kuasa 15 Ogos lepas.

Ahmad Zahid berkata, tindakan itu bertujuan memperkukuh MKN supaya menyerupai National Security Council (NSC) (Majlis Keselamatan Negara) di Amerika Syarikat.

Katanya, dasar pertahanan dan keselamatan negara dipersiap dengan menggabungkan sinergi percantuman pelaksanaan tugas antara pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).

Beliau seterusnya meminta rakyat supaya memandang positif perkara itu dan tidak meremehkan ancaman keselamatan dan pertahanan itu kepada negara.

Kata beliau dalam politik, rakyat boleh berbeza pendapat tetapi dalam aspek keselamatan dan pertahanan negara, kedua-dua pihak harus bersatu.

Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 26 Ogos 2016 @ 6:32 AM