DR Ahmad Zahid (dua dari kiri) menghadiri mesyuarat dua hala dengan Penolong Pesuruhjaya Tinggi UNHCR), Volker Turk (tiga dari kanan).

Bali: Malaysia kini menjadi negara destinasi bagi sindiket pemerdagangan manusia menempatkan pendatang, ekoran kemajuan dan peluang pekerjaan yang ada, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau berkata kerajaan sedang mengambil beberapa langkah segera untuk menangani perkara itu kerana ia boleh membawa kepada masalah jenayah domestik oleh rakyat asing.

Katanya, kerajaan sangat komited untuk membanteras jenayah pemerdagangan manusia dan akan memberi saranan kepada negara-negara terbabit bagi mengatasi masalah berkenaan sempena persidangan Bali Process yang berlangsung di sini.

Beliau berkata, jika dahulunya Malaysia adalah sebuah negara transit tetapi kini pendatang asing tanpa izin memasuki negara dan kemudian membuang segala dokumen pengenalan diri bagi menghilangkan identiti warganegara mereka.

“Dulunya Malaysia adalah negara transit untuk rakyat asing ke Australia dan negara-negara lain, tetapi sekarang ini mereka menjadikan Malaysia sebagai negara destinasi terakhir ekoran peluang pekerjaan yang ada,” katanya.

Ahmad Zahid yang juga Menteri Dalam Negeri, berada di Bali bagi menghadiri persidangan Bali Process iaitu persidangan mengenai isu penyeludupan, pemerdagangan manusia dan jenayah rentas sempadan yang berlangsung selama dua hari mulai semalam.

Katanya, antara masalah yang dihadapi ialah negara asal golongan imigran secara haram itu tidak mengiktiraf mereka sebagai rakyat lagi kerana ketiadaan dokumen pengenalan diri.

Beliau berkata, masalah seumpama itu akan dibincangkan dalam persidangan berkenaan oleh negara ASEAN dan 44 negara lain yang terbabit dalam Bali Process.

“Kita melihat ada semacam ketidakserataan dari segi kebertanggungjawaban. Dulu negara sumber bagaikan melepas tangan apabila ada warga mereka menjadikan beberapa buah negara lain yang dianggap sebagai syurga terakhir menempatkan diri dan tinggal di negara berkenaan,” katanya.

Beliau berkata disebabkan itu negara sumber harus dilibatkan untuk mengatasi masalah yang timbul agar mereka boleh mencari punca masalah penyeludupan dan pemerdagangan manusia itu.

Zahid berkata, masalah pemerdagangan manusia itu adalah tanggungjawab bersama antara negara sumber, perlu ada satu kaedah bagi memantau dokumen perjalanan kerana jenayah penyeludupan manusia itu menggunakan kaedah memasuki secara haram ke sesebuah negara menerusi jalan laut dan darat.

“Kita juga akan beri saranan kepada UNHCR agar tindakan yang dilakukan bukan sekadar memantau dan membantu negara sumber sahaja kerana (sindiket) memalsukan dokumen tidak seharusnya diselesaikan oleh satu pihak, ia memerlukan kerjasama agensi (pengkuatkuasa) di peringkat antarabangsa,” katanya.

Zahid berkata, Malaysia mempunyai kaedah tersendiri untuk mengenal pasti kerakyatan asal pendatang tanpa izin, walaupun mereka menggunakan dokumen palsu atau ketiadaan dokumen.

Katanya, sebagai langkah mengatasi masalah pekerja asing bagi jangka panjang, syarikat perindustrian berasaskan modal dan bukan lagi berasaskan tenaga buruh.– BERNAMA

Artikel ini disiarkan pada : Rabu, 23 Mac 2016 @ 8:21 AM