FOTO Bernama

Alor Setar: Pencinta haiwan, Halijah Idris, 68, atau lebih mesra dikenali sebagai Mak Intan, sudah bersedia lebih awal walaupun Kedah diisytiharkan kawasan jangkitan penyakit anjing gila.

Memelihara lebih 600 anjing jalanan di tanah rizab kerajaan kira-kira 500 meter di belakang Taman Sultan Abdul Halim, Jalan Tanjung Bendahara, di sini, Mak Intan yang meneruskan perjuangan arwah suaminya, Muhammad Azmi Isma, bagi membela anjing jalanan yakin dengan penjagaan rapi dan amalan pencegahan dilakukannya.

Ketika ditemui di tempat pemeliharaan anjingnya, Mak Intan sedang leka memberikan antibiotik kepada anjing dan sedang membersihkan tempat makanan dan minuman untuk anjing itu.

Dia berkata, dua minggu sebelum pengisytiharan jangkitan penyakit itu, beberapa rakan arwah suaminya dari Thailand ada memaklumkan mengenai wabak berkenaan yang dijangka merebak ke utara negara ini.

Bagaimanapun, katanya, semua anjing peliharaannya dikawal rapi melalui pemberian vaksin awal bagi mencegah pelbagai penyakit termasuk penyakit anjing gila dan memeriksa suhu badan setiap anjing belaannya.

Anjing yang mempunyai suhu badan 40 darjah celcius ke atas katanya akan diasingkan dalam satu sangkar khas dan dipantau rapi, dan hanya akan dilepaskan selepas tiga hari.

“Awal-awal dah vaksin, lepas itu jaga makanan, kebersihan, minuman dan lepas itu bagi antibiotik sementara dapatkan ubat rabies daripada Jabatan Haiwan.

Mak Intan kurung dan tak lepas, tak lepas luar langsung, tak campur luar langsung, Mak Intan kawal 24 jam dan tak kasi campur anjing luar, tapi buat masa ini kesemua anjing-anjing Mak Intan tak ada tanda-tanda penyakit itu,” katanya.

Jelasnya, dia mendapatkan bekalan ubat-ubatan dan antibiotik serta vaksin daripada beberapa doktor haiwan daripada Persatuan Pencegahan Penganiyaan Haiwan Kedah (SPCA).

Semalam, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengisytiharkan tiga negeri di utara Semenanjung Malaysia – Perlis, Kedah dan Pulau Pinang sebagai kawasan jangkitan penyakit anjing gila selepas 20 kes jangkitan ke atas manusia dikesan di negeri berkenaan. - Bernama

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 19 September 2015 @ 1:55 PM